• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li dijamant "Srce okeana" iz Titanika zaista postoji i koja je njegova vrednost?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi detalji ove ogrlice slični su dijamantu "Nade" koji je bio u vlasništvu Luja XIV

  • 0
Kate Winslet, Titanic Titanik, ogrlica dijamant Foto: Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Od kako smo ga prvi put videli na vratu Rouz (Kejt Vinslet) pre 25 godina, dijamant "Srce okeana" (Le Cœur de la Mer) ostao je u našim mislima, a mnogi su nakon nje nosili "replike" ovog jedinstvenog plavog kamena u obliku srca optočenog dijamantima. Međutim, istina je nešto drugačija, nikada nije bio u pitanju pravi dijamant.

Mnogi detalji ove ogrlice slični su dijamantu "Nade" koji je bio u vlasništvu Luja XIV i nosio ga je kao ogrlicu, dok je dijamant "Srce okeana" navodno pripadao Luisu XVI koji ga je nosio na kruni piše royalcoster.

Zanimljiva činjenica je i da se dijamant "Nade" čuva u Smitsonijan univerzitetu, te da je njegova vrednost procenjena između 200 i 350 miliona dolara, što ga ujedno čini najpoznatijim i najskupljim komadom nakita.

Iako nije pravi dijamant, ogrlica koju je Kejt Vinslet nosila za potrebe snimanja ikoničnih scena Titanika ipak je koštala popriličnu sumu novca. Tačnije oko 10.000 dolara (oko 9.300 evra). A umesto dijamanta korišćen je cirkon umetnut u belo zlato.

Nakon predstavljanja Kameronovog kultnog filma, ta vrednost je dodatno porasla. Neukusno je brojati koliko je puta izrađena replika "Srce okeana" nakon premijere filma, ali postoje dva primerka koja su najsličnija ogrlici koju je Rouz u poslednjoj sceni bacila na dno Atlantskog okeana.

Prvi je doniran dobrotvornoj aukciji Sotheby's. Bio je to safir od 171 karata u obliku srca i okružen sa 103 dijamanta, postavljen u platinastu ogrlicu. Nepoznati kolekcionar kupio ga je za 2,2 miliona dolara.

Selin Dion je dobila čast da nosi ovaj prelep komad na ceremoniji dodele Oskara 1998. godine.

Drugi je napravio poznati juvelir Hari Vinston. Za njegovu verziju "Srce okeana" korišćen je pravi plavi dijamant od 15 karata, a ogrlica je procenjena na 20 miliona dolara.

Glorija Stjuart, koja je glumila stariju Rouz, nosila ga je takođe iste godine na dodeli Oskara.

Video: Glumica Bojana Grabovac o tajnama iza kamere: Kakav je posao umetnika, a kakav biznismena

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>