• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dženet Jelen tvrdi da će "njene mere kupiti vreme", Bajden upozorava na ekonomski fijasko

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američka ministarka finansija je prošlog meseca obavestila Kongres da će SAD dostići limit do kojeg smeju da se zadužuju

  • 1
Janet Yellen, Joe Biden

Foto: CNP/AdMedia / ADMedia / Profimedia

Predsednik SAD, Džo Bajden, i ministarka finansija, Dženet Jelen, upozorili su na potencijalnu ekonomsku krizu ako se ne postigne dogovor o povećanju gornje granice saveznog duga, prenosi AP.

Bajden je, govoreći na Nacionalnoj asocijaciji okruga u Vašingtonu, rekao da su se "mnoge lokalne vlade oporavile od pandemije, ali da neki u Kongresu taj napredak dovode u opasnost, preteći da će Amerika doći u situaciju da neće moći da otplaćuje svoj dug", što bi, kako je ocenio, "bilo katastrofalno za okruge i saveznu državu".

- Čak i približavanje neizvršenju obaveza povećalo bi troškove zaduživanja, što otežava finansiranje ključnih projekata u lokalnim zajednicama - rekao je američki predsednik.

Zabrinutost zbog gornje granice duga - rezultat je političkog obračuna republikanaca u Predstavničkom domu, koji traže smanjenje potrošnje i "demokratskog predsednika koji insistira na podizanju limita bez uslova".

Ministarka finansija je na sličan način upozorila na "katastrofu".

- Dugoročno gledano, neizvršenje obaveza bi povećalo cenu zaduživanja. Buduće investicije, uključujući javne investicije, postale bi znatno skuplje. Plaćanja domaćinstava po osnovu hipoteka, auto kredita i kreditnih kartica bi porasla - kaže Jelen.

Kako je istakla, malo je verovatno da će savezna vlada moći da isplaćuje milione Amerikanaca, uključujući porodice pripadnika vojske i starije osobe koje se oslanjaju na socijalno osiguranje.

Ona je prošlog meseca obavestila je Kongres da će SAD dostići limit do kojeg smeju da se zadužuju, i da će ona, potom, pribeći "vanrednim merama", kako bi se izbeglo upadanje u stečaj.

U pismu upućenom liderima Senata i Predstavničkog doma, Dženet Jelen je navela da će njene mere kupiti vreme Kongresu dok se ne usvoji zakon kojim će ili podići limit zaduživanja, koji sada iznosi 31,4 triliona dolara, ili ga ponovo suspendovati na neko vreme.

Te mere uključuju odustajanje od nekih plaćanja, poput onih za penzione planove federalnih službenika, kako bi se obezbedio prostor za druge isplate koje se smatraju neophodnim, uključujući doprinose za socijalno osiguranje. Zbog toga je od krucijalnog značaja da Kongres reaguje blagovremeno“ da poveća ili suspenduje limit zaduživanja, navela je ministarka.

Video: Gradonačelnik Pirota o projektima za sledeću godinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    15. februar 2023 | 11:07

    "malo je verovatno da će savezna vlada moći da isplaćuje" - ТО и чекамо.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>