• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Konfiskacija ruske imovine krši naš Ustav. Ne postoji pravni osnov za to"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Podrška Ukrajini će se nastaviti, saopšteno je iz Švajcarskog federalnog saveta

  • 5
Swiss Foto: Shutterstock

Konfiskacija privatne ruske imovine potkopala bi švajcarski ustav i preovlađujući pravni poredak, saopštila je danas švajcarska vlada, pozivajući se na nalaze radne grupe koju je osnovala Savezna kancelarija za pravosuđe.

Švajcarska je zamrzla finansijska sredstva u vrednosti od 7,5 milijardi švajcarskih franaka, u okviru sankcija protiv Rusije, kako bi kaznila Moskvu zbog napada na Ukrajinu, saopštio je u decembru Državni sekretarijat za ekonomska pitanja, a preneo je Rojters.

Podrška Ukrajini će se nastaviti, nezavisno od rasprava o zamrznutoj imovini, naveo je Švajcarski federalni savet u saopštenju.

"Oduzimanje zamrznute privatne imovine nije u skladu sa saveznim Ustavom i preovlađujućim pravnim poretkom i krši međunarodne obaveze Švajcarske", saopštilo je švajcarsko Ministarstvo pravde.

"Druge zemlje imaju slična ustavna prava i garancije", dodaje se u saopštenju. Protiv konfiskacije su bile i švajcarske banke.

"Danas ne postoji pravni osnov za konfiskaciju", navelo je švajcarsko Udruženje bankara prošlog meseca.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    15. februar 2023 | 15:12

    Опа бато, дошло из стражњице у главу. Право приватне својине. Да су то урадили Русима, урушило би им се тржиште некретнина за почетак, јер нико са грамом мозга више не би куповао нити улагао у нешто што може веома лако прекинути да буде твоје....

  • Bla

    15. februar 2023 | 17:58

    Ma Svajcarci bolje da se pozabave da daju ovde ljudima koji nemaju sta da jedu nego da gledaju ukrainu lopove koje rade samo da bih dobili novac 🤮🤮🤮🤮

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>