• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U svakoj čorbi mirođija...? Još banaka na udaru zbog veza sa Rusijom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prošle godine, Rusiju su pogodile sveobuhvatne ekonomske sankcije Zapada

  • 0
čorba sa mirođijom Foto: Shutterstock

SAD bi mogle da ciljaju sankcije za više banaka povezanih sa Rusijom i spremne su da pooštre primenu postojećih ograničenja, preneo je Rojters, pozivajući se na visokog američkog zvaničnika.

Sankcije koje su uveli Vašington i njegovi saveznici "imobilisali su oko 80 odsto sredstava u ruskom bankarskom sektoru", rekao je šef Kancelarije za koordinaciju sankcija Stejt departmenta, Džejms O'Brajen.

Prošle godine, Rusiju su pogodile sveobuhvatne ekonomske sankcije Zapada, koje su uključivale mere da se Ruska centralna banka isključi iz međunarodnog finansijskog sistema, dok je oko 300 milijardi dolara deviznih rezervi banke zamrznuto.

Mnoge od najvećih ruskih banaka izbačene su iz globalnog sistema za razmenu finansijskih poruka - SWIFT.

- Tražimo da i druge banke i finansijske institucije da vide kako se Rusija nosi sa spoljnim svetom. Vrlo je moguće da će biti još akcija - rekao je O'Brajen.

Inače, ova vest dolazi u trenutku kada EU priprema novi paket sankcija koji će, navodno, uključiti više ruskih banaka. Evropska komisija je predložila da se najveći ruski privatni zajmodavac, Alfa banka, onlajn banka Tinkoff i komercijalni zajmodavac Rosbank, eliminišu iz SWIFT-a, izjavila su Rojtersu dva diplomatska izvora iz EU, pod uslovom da ostanu anonimna.

- Sada gledamo kako sankcije, uključujući finansijske, mogu biti najefikasnije - rekao je O'Brajen i upozorio da će, iako ograničenja dozvoljavaju globalnu trgovinu ruskom naftom i drugim proizvodima, SAD proveriti banke i njihove klijente tako da "vide koje kompanije i stranke mogu imati koristi od finansijskih transakcija povezanih sa Rusijom".

U međuvremenu, nisu sve bankarske veze na meti zapadnih sankcija. Gasprom banka, koji opslužuje ruskog energetskog giganta Gasprom, nije sankcionisana zbog svog značaja u procesuiranju plaćanja za ruski gas, koji neke zemlje EU, poput Austrije, Mađarske i Italije, i dalje kupuju.

Video: Poludeli za Ivan-čajem: Od proizvodnje za svoju dušu do izvoza Amerikancima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>