• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane: Gasni gigant prijavio abnormalni profit

Vreme čitanja: oko 2 min.

Traži se plaćanje "adekvatnog poreza na neočekivane prihode"

  • 2
british gas Foto: Shutterstock

Profit roditeljske kompanije British Gas-a, pod imenom Centrica, uvećan je značajno u 2022, usred usred rastućih cena energije zbog kojih se milioni ljudi bore da plate svoje račune.

Prema pisanju Dejli Mejla, zabeležen je profit veći od 3 milijarde funti.

Situaciju još surovijom čini to da uterivači dugova provaljuju u domove kupaca koji su na muci, kako bi nasilno instalirali brojila za plaćanje unapred. To je izazvalo nove optužbe za profiterstvo usred krize, kao i zahtevanje "adekvatnog poreza na neočekivane prihode".

Energetski gigant iz Britanije je prijavio osnovnu operativnu dobit od 3,3 milijarde funti u odnosu na profit od "svega" 948 miliona funti u 2021. godini.

Ukidanjem svojih prodatih preduzeća Spirit Energy, osnovna zarada grupe je skočila sa 392 miliona funti iz 2021. - na 2,8 milijardi funti u 2022.

Istovremeno, milioni kupaca British Gas-a, zajedno sa kupcima drugih dobavljača, bore se da plate svoje račune za energiju jer su cene skočile u nebesa zbog rata u Ukrajini.

Izvršni direktor Kris O'Ši je sada pod pritiskom da smanji potencijalnu platu i podsticajni paket od više miliona funti. On je, inače, "u redu" za platu i bonus od 4,2 miliona funti, što je povezano sa dobrim poslovanjem Centrica-e.

Kompanija je zabeležila posebno dobre rezultate u proizvodnji i trgovini energijom u Severnom moru, kao i u vlasništvu od 20 odsto u pet britanskih nuklearnih elektrana. Centrica, koja još uvek ima veliki broj malih akcionara, takođe će povećati svoje dividende i pokrenuti novi otkup akcija - samo tri meseca nakon što je u novembru objavljena nagrada od 250 miliona funti.

Kako Dejli Mejl dalje piše, Centrica je najveći dobavljač električne energije i gasa za britanske domove i opslužuje više od deset miliona kupaca. U 2022. je zaradila više i od naftnog giganta Šel, koji je prošle nedelje objavio da će platiti samo 110 miliona funti poreza na dobit u Velikoj Britaniji za 2022.

Video: Ovako će izgledati i ovako teku radovi na gasnom interkonektoru između Srbije i Bugarske

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>