• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedna zemlja EU traži da se ruska nafta ograniči na 30 dolara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Estonija je navodno pozvala da se preduzmu slične mere protiv izvoza LNG-a

  • 4
Nafta rafinerija more oil sea Foto: Shutterstock

EU bi trebalo da smanji gornju granicu cene ruske nafte od 60 dolara po barelu za polovinu i uvede slične mere protiv izvoza tečnog prirodnog gasa (LNG) iz zemlje, rekao je estonski ministar spoljnih poslova Urmas Rensalu, prenosi Blumberg.

Prema pisanju medija, Rensalu je insistirao da je trenutna granica od 60 dolara po barelu „previsoka” i da bi trebalo da bude spuštena na 30 dolara po barelu jer „Rusija dobija milijarde od tog posla”.

EU je 5. decembra uvela ograničenje cena na izvoz ruske nafte od 60 dolara po barelu. Njime se zapadnim kompanijama zabranjuje da pružaju osiguranje i druge usluge za isporuke ruske nafte osim ako se teret ne kupi po ili ispod utvrđene cene.

Brisel je obezbedio obaveze članica bloka da će revidirati gornju granicu ruske cene nafte svaka dva meseca i postaviti buduće granice najmanje 5% ispod prosečnih tržišnih stopa.

Prosečna cena nafte tipa Urals bila je 46,82 dolara po barelu između 15. januara i 14. februara, prema podacima ruskog ministarstva finansija.

Estonija je takođe zahtevala uvođenje dodatne gornje granice cena za ruski LNG. Dok su se isporuke nafte iz Moskve u EU smanjile za dve trećine, prema Međunarodnoj agenciji za energetiku, izvoz LNG-a je porastao, a glavni kupci su Francuska, Belgija i Španija.

Prema Rensalu, kombinovane mere bi stvorile „holistički pristup pritisku na Rusiju“ jer EU traži više načina da kazni Moskvu.

Proizvodnja LNG-a u Rusiji porasla je prošle godine za 8,1% na rekordnih 32,5 miliona tona, saopštila je Federalna služba za statistiku Rostat ranije ovog meseca, pri čemu je samo u fabrici Sahalin-2 proizvedeno 11,5 miliona tona goriva.

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma kako da ne

    21. februar 2023 | 10:36

    Najjbolje bi bilo da vam daju dzabe iz ljubavi..mislim to i hocete svo vreme....

  • Zokson

    21. februar 2023 | 14:00

    Pa ovi stvarno nisu normalni 😂🤣😂🤣😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>