• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova svetska ekonomija vlada iz senke: Postaje najmnogoljudnija, "otima" tron za ajfon, naftu, drugulje

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj region postaje "ljuti rival" tržištu Kine

  • 0
Indija Indija / Foto: Shutterstock

Statističari kažu da će ove godine Indija preteći Kinu i postati najmnogoljudnija zemlja na svetu. Ne samo da se broj stanovnika u Kini smanjio u 2022, već su i ekonomski pokazatelji najgori u poslednjih 50 godina.

Danas je "Plan B" postao, maltene, neophodan korak u razvoju strategije poslovanja svakog biznisa. Više nego ikad u istoriji svetske ekonomije, preispituju se "sigurna" poslovna rešenja i najmoćnija tržišta.

Pre nekoliko godina, verovatno ne biste poverovali da će se proizvodnja i trgovina sa Kinom dovesti u pitanje, ipak, upravo to se dogodilo.

Usled brojnih otežavajućih faktora koje je pandemija donela za međunarodnu trgovinu i svetsku proizvodnju, globalni proizvođači i mali trgovci otpočeli su svoju potragu za alternativama, a tu su se posebno izdvojili Savez država jugoistočne Azije (ASEAN) i Indija.

Ova regija, svakako, nije nikakvo novo otkriće, jer već decenijama na deklaracijama proizvoda čitate "Proizvedeno u Vijetnamu, Tajlandu, Kambodži..." , ali je činjenica da su sada i oni koji nisu skloni promenama - postali otvoreni za ovakve alternative.

Podsećamo i da bi Indija mogla postati čvorište za proizvodnju ajfona, čime bi se Kini ozbiljno uzdrmao tron.

Ali kakvi su logistički izazovi kada je reč o dopremanju robe do Srbije?

„Transport iz Indije ili jugoistočne Azije nije ništa više komplikovan od drugih trasa. Naprotiv, veliki broj naših klijenata koji su donedavno uvozili robu iz Kine, preorjentisali su se na ovo tržište. Praksa je pokazala da su roba, a i transport u nekim situacijama povoljniji čak i od Kine“ – kaže Nebojša Đekić, direktor prodaje i razvoja logističke kompanije cargo-partner.

Po proizvodnji odeće i tekstila iz tog regiona prednjače Vijetnam, Mjanmar, Kambodža, Indonezija. Centri za industriju obuće su Vijetnam, Kambodža, Indija i Indonezija. Tajland se ističe po proizvodnji IT opreme, a Singapur po računarima, solarnim diodama, bezbednosnoj opremi, telefonskim centralama...

Kambodža, Indonezija, Malezija, Mjanmar i Vijetnam su istovremeno značajni zbog nafte i derivata, dok Indonezija beleži izuzetne rezultate u proizvodnji elektronskih mašina, vozila, računara, proizvoda od gume...

Spisak se nastavlja, i više je nego očigledno da će ovaj region postati "ljuti rival" tržištu Kine.

Indija je posebno atraktivna za izvoz rafinisane nafte, dragulja, plemenitih metala, tehnike i mašina, organskih hemikalija, vozila, farmaceutskih proizvoda, čelika, gvožđa, bakra, pamuka i kože.

A o tome koliko je atraktivna i za saradnju sa Srbijom, govori podatak da je u periodu januar – maj 2022. godine Srbija u Indiju izvezla robu u vrednosti od 8,21 miliona evra, dok je uvoz iz Indije bio 107,71 miliona evra.

Ukupna robna razmena je iznosila 115,92 miliona evra.

Video: Ambasadorka Konrad: Nemačka je najveći investitor u Srbiji, a interesovanje ne prestaje da raste

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>