• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vesić sa predstavnicima AmCham-a i Ambasade SAD-a: Podrška izmenama Zakona o planiranju i izgradnji

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Cilj izmena je da se zakon poboljša, procedure budu transparentnije i brže i da se skrate rokovi za izdavanje dozvola i uvede red u ovu oblast

  • 0
Goran Vesic MDSI i Tomislav Momirovic MT Vlada Srbije 03 31 10 2022 Foto: Predrag Mitić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas o predviđenim izmenama Zakona o planiranju i izgradnji sa predstavnicima Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) i Ekonomskog odeljenja Ambasade SAD-a koji su izrazili podršku usvajanju ovog akta, iznoseći određeni broj predloga za njegovo dalje unapređenje.

Ivan Miletić, član Upravnog odbora AmCham-a i direktor korporativnih poslova kompanije Philip Morris, ocenio je da je postojeći Zakon doneo dobra rešenja koja su tokom godina imala veoma pozitivan efekat na privredu, ali da je njegova primena na terenu ukazala na određene nedostatke, koje će izmene predložene od strane Ministarstva adresirati, u cilju unapređenja investicionog okruženja u Srbiji.

U tom smislu, Miletić smatra da bi predložene izmene režima koje se tiču konverzije prava korišćenja u pravo svojine na zemljištu, trebalo da otklone administrativne i druge prepreke.

- Koje će mnogim investitorima koji posluju u Srbiji, među kojima su i članice AmChama, obezbediti mogućnost za dalji razvoj poslovanja i predvidivo sprovođenje propisa. To je prvi element koji zanima centrale multinacionalnih kompanija kada razmatraju širenje postojećih kapaciteta ili nove investicije - rekao je Miletić.

Miletić je posebno istakao značaj i pozdravio uvođenje elemenata zelene gradnje i unapređenje energetske efikasnosti objekata, imajući u vidu da je dosledno sprovođenje zelene agende jedan od četiri prioriteta AmCham-a i istovremeno pitanje od velike društvene važnosti. On je u razgovoru ukazao i na važnost usvajanja rešenja koja će se kretati u pravcu daljih pojednostavljivanja administrativnih procedura za brži razvoj projekata obnovljivih izvora energije.

Bojan Kaličanin, predsednik AmCham Odbora za nepokretnosti i direktor pravnih poslova Delta Real Estate-a, istakao je odličnu dugogodišnju saradnju AmCham-a i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ukazujući na nekoliko prioritetnih predloga koji su izneti od strane AmCham-u u okviru javne rasprave.

On je istakao da članice AmCham-a pozdravljaju predložene izmene koje se odnose na pitanje pretvaranja prava korišćenja u pravo svojine, dodajući da je izuzetno važno da se propiše jednostavna procedura koja će obezbediti lako sprovođenje ovih odredbi u praksi.

Ministar Vesić je predstavnicima AmChama još jednom ukazao da je cilj izmena da se zakon poboljša, procedure budu transparentnije i brže, da se skrate rokovi za izdavanje dozvola i uvede red u ovu oblast uz napomenu da je ovo možda i “najekološkiji zakon”, jer će pospešiti zelenu gradnju.

Dodao je da javnost najviše zanima konverzija, koja će biti ukinuta posebnim zakonom, te istakao da nema zemlje u istočnoj Evropi koja poznaje institut konverzije, ukazujući da država neće biti oštećena ni na koji način, već će, naprotiv, više i zaraditi nakon ukidanja konverzije, kroz naplatu naknada za doprinose za građevinsko zemljište i kroz poreze.

Naveo je da će procedure biti transparentnije, te da nosioci javnih ovlašćenja neće moći da menjaju uslove tokom trajanja postupka izdavanja građevinske dozvole.

Podsetio je da će investitori imati obavezu da prilože bankarske garancije, kao osiguranje za eventualnu štetu prema trećim licima, da pruže dokaz o kretanju otpada kako se ne bi stvarale deponije, a uvode se i energetski pasoši.

- Ovime želimo da uvedemo red, da omogućimo da se radi brže i da podstaknemo stambenu gradnju. Građevinarstvo učestvuje u BDP-u zemlje sa 6 odsto, ali oseća se pad zbog krize. Želimo da se više gradi i da zaštitimo i investitore i građane - istakao je ministar Vesić.

Video: Vesić preuzeo dužnosti od Momirovića

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>