• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

EU, ipak, nije uspela da se dogovori oko 10. paketa sankcija: "Nastaviće se..."

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brisel je do sada usvojio devet paketa sankcija Rusiji, ciljajući brojne sektore privrede, kao i biznismene, političare i novinare

  • 0
Council of Europe Savet Evrope Brisel Foto: Tanjug/AP

Zemlje Evropske unije (EU), ipak, nisu uspele da se dogovore o novom paketu sankcija Moskvi, juče 22. februara.

To su za Rojters potvrdila četiri izvora iz diplomatije, a ograničenja bi, kako se izveštava, trebalo da budu na snazi za godinu dana od ukrajinskog sukoba, u petak.

- Postoji nekoliko nerešenih pitanja, uključujući gumu i obaveze izveštavanja o ruskoj imovini u Evropi - objasnio je jedan od anonimnih izvora.

Više razgovora među predstavnicima zemalja članica EU trebalo bi da uslede danas popodne, tvrde izvori. EU je u ponedeljak produžila niz sankcija Rusiji na još godinu dana, a podsećamo da je dogovor bio maltene finalizovan.

Ipak, predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, priznao je ranije da su "debate o novim kaznama za Rusiju postale izazovnije", jer je Blok već uveo "skoro sve moguće velike sankcije" i "nema mnogo stvari" koje se još mogu uraditi.

Predloženi deseti paket sankcija EU Rusiji navodno će biti vredan 11 milijardi evra (11,7 milijardi dolara) i fokusiraće se na zaustavljanje prodaje visokotehnološke robe koja se može koristiti u sistemima naoružanja.

Crna lista za izvoz bi trebalo da uključi i elektroniku, lasere, radio opremu, softver, pomorske kamere i retke minerale, kao i druge specifičnije komponente koje se koriste u nanotehnologiji.

Brisel je do sada usvojio devet paketa sankcija Rusiji, ciljajući brojne sektore privrede, kao i biznismene, političare i novinare.

Video: Đedović: U havariji u Kolubari nema povređenih, nije ugroženo snabdevanje strujom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>