• 79
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kontinental otvorio drugu fabriku u Novom Sadu, Vučić na ceremoniji: "Moj Švaba, a on mene zove divlji Srbin"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kontinental je druga najveća snabdevačka kompanija za delove u automobilskoj industriji u Evropi

  • 79

Kompanija Kontinental Automotiv Srbija (Continental Automotive Serbia) otvorila je danas u Kaću, kod Novog Sada, svoju drugu fabriku koja će biti jedna od najvećih Kontinentalovih fabrka u svetu, a predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da je to veoma značajna fabrika za srpsku privredu, kao i da Kontinental planira da uloži još dodatnih 150 milona evra i otvori još 1.500 radnih mesta.

Kontinental je u svoju "mega" fabriku, površine 30.000 kvadrtanih metara poizvodnog, kancelarijskog i magacinskog prostora, uložio oko 140 miliona evra. Vučić je obišao novu fabriku tokom obilaska nove fabrike, a direktor mu je rekao da Kontinental planira da uloži još 150 miliona evra i otvori još 1.500 dodatnih radnih mesta u naredne četiri godine.

Kako su poručili predstavnici kompanije prilikom obilaska pogona, ovde su došli "ne zbog jeftine radne snage, već pameti". 

"U namačkim fabrikama u Srbiji sada je zaposleno 79 .000 radnika, a broj nemačkih komanija porastao na 124", rekao je Vučić i dodao da je Nemačka naš prvi spoljnotrgovinski partner.

Kontitnental će doći do cifre od tri milijarde izvoza, biće najveći izvoznik za dve godine, a radimo na tome i da otvori fabriku i u Nišu, poručio je on.

Kako se našalio Vučić, vlasnik kompanije i on međusobno razmenjuju komplimente: "To je Moj Švaba, a on meni kaže "to je moj divlji Srbin"".

"Izvoz će 2025. da bude čak tri milijarde. Najveći uspeh za Srbiju", izjavio je Vučić.

"Kontinental je jedna od dve najveće fabrike za delove. I bez njih sve to ne bi uspelo. Imali smo ljude iz nemačke vlade, i kompanije. Mi smo se pokazali efikasno i ispunili smo sve na vreme. Oni ovde dođu da ostanu, ja se nadam, zauvek".

Prilikom obilaska Vučić je požeo radnicima srećan rad i upitao da li su zadovoljni platama, na šta je odgovor bio pozitivan.

Otvaranju fabrike prisustvuje i pokrajinski premijer Igor Mirović i ministar odbrane Miloš Vučević.

Nemački Kontinental je osnovan 1871. godine

Radovi na izgradnji fabrike u Kaću počeli su u junu 2021. Kompanija ističe da se iznad svega fokusira na inovacije i proizvodnju vrhunskih tehnoloških rešenja za ekrane. U "mega" fabrici u Kaću već je počela proizvodnja, a serijska proizvodnja planirana je za polovinu ove godine.

Planirano je da se već 2024. proizvede i izveze više od milion rešenja za ekrane i digitalne table i isporuči prozivođačima premiuma atuomobila širom sveta. Kontinental trenutno zapošljava oko 1.300 ljudi u Novom Sadu, uglavnom visoko kvalifikovanih - softver, sistem test, mašinskih, elektro i industrijskih inženjera.

Kompanija je u martu 2021. otvorila prvi proizvodni pogon u Industrijskoj zoni Novi Sad Sever 4 u kojoj se proizvode napredni i složeni elektronski sistemi za upravljanje vozilima.

Kontinental automotiv Srbija posluje u Novom Sadu oko pet godina, kada je najpre oformio istraživačko-razvojni centar.

Nemački Kontinental je osnovan 1871. godine, posluje u oko 60 zemalja i zapošljava oko 250.000 ljudi. Proizvodi sisteme za kočenje, elektroniku, opremu za bezbednost, delove pogonskog sistema i šasije, tahografe, gume i druge delove za automobilsku i transportnu industriju.

Video: Otvaranje druge fabrike kompanije Continental Automotive Serbia u Novom Sadu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    23. februar 2023 | 12:55

    Cela Srbija na minimalcu a prosipa se pamet

  • Boki

    23. februar 2023 | 13:59

    Blago Nemcima,šta bi oni bez jeftine radne snage i robova u tim firmama i koji rade za 400 evra i dok traju subvencije za radna mesta a onda se pokupe i odu dalje ....

  • Jole

    23. februar 2023 | 12:45

    Šta je ovo pa ne mogu više nikoga da nađem da radi u roštiljnici ni za 1000€ svi odoše u fabrike,al ću da zatvorim pa jedite kablove.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>