• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Deseti paket poljuljan? Uniji treba pravni osnov za ovaj potez, a odustaje i od "kažnjavanja" banaka

Vreme čitanja: oko 2 min.

EU želi da iskoristi zamrznuta ruska sredstva za obnovu Ukrajine

  • 3
sankcije, rusija, ukrajina, eu Foto: Shutterstock

Deseta runda sankcija EU - usmerena prema Rusiji - ipak neće uključivati novčane kazne za banke koje ne prijave zamrznutu rusku imovinu, izvestio je Politico u sredu, pozivajući se na upućene izvore.

Prema izveštaju, grupa od 13 zemalja, uključujući Austriju, Nemačku, Francusku i Italiju, usprotivila se tom potezu tokom sastanka u utorak, navodeći "potrebu za pravnim pojašnjenjima, koja se ne mogu rešiti jednostavnim pregledom paketa sankcija u nekoliko dana".

Podsećamo da Unija juče nije postigla konačni dogovor, vezan za 10. paket sankcija Moskvi.

Protivnici tog poteza doveli su u pitanje zakonsku moć Evropske komisije (EK) da uvede takve kazne, a neki su naveli "rizik od administrativnih opterećenja", prenosi RT.

Nekoliko država-članica ponudilo je da se pitanje zamrznute imovine u potpunosti izbaci iz paketa o kome se trenutno razgovara, barem dok se ne održe dodatne tehničke rasprave. Razgovori se nastavljaju danas popodne.

Ranije ovog meseca pojavili su se izveštaji kako Brisel, u okviru sledećeg paketa sankcija Moskvi, planira da naredi evropskim bankama da dostave informacije o ruskoj imovini. Cilj toga je da se mapiraju zamrznuta sredstva Rusije, uključujući i saznanje koliko se tačno - od skoro 300 milijardi dolara ruskih deviznih rezervi - drži u Bloku.

Trebalo je da se pomenuta mera odnosi na "fizička i pravna lica, subjekte i organe", i da od njih zahteva da prijave gde se nalaze, kao i tržišnu vrednost i vrstu sredstava koja pripadaju ruskim subjektima, pod pretnjom novčanih kazni.

Kako se dalje navodi u tekstu, EU želi da iskoristi zamrznuta ruska sredstva za obnovu Ukrajine. Međutim, Bloku trenutno nedostaje pravna osnova za takav potez.

Ovaj predlog je, kao što smo rekli, bio deo desetog paketa sankcija EU, a Brisel želi da ga usvoji na vreme, tako da time "obeleži prvu godišnjicu početka ruske vojne operacije u Ukrajini", što je sutra, 24. februara.

Međutim, da bi paket bio usvojen, potrebno je jednoglasno odobrenje svih 27 država članica.

Video: Ministarstvo građevine i Telekom potpisali memorandum o saradnji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    23. februar 2023 | 16:25

    To je klasična pljačka.....onda neka NATO plati svim zemljama koje je bombardovao bez saglasnosti SB UN.......

  • Lazar kosta

    23. februar 2023 | 21:55

    Klasicna pljacka.imaju iskustva jos iz doba pljackanja Afrike,Balkana.znaju demokrati kako se svijet ponizava..

  • Ljubiša

    23. februar 2023 | 17:37

    Hahaha... ne znaju šta će više. Njih sankcije više pogadjaju... EU "kaput".

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>