• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Američki milijarder Tomas Li pronađen mrtav

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bio je jedan od pionira u privatnom kapitalu

  • 1
Thomas H. Lee Foto: Mike Coppola / Getty images / Profimedia

Američki milijarder Tomas Li (78), koji je pomogao u pionirskoj korporativnoj akviziciji podstaknutoj dugovima, poznatoj kao kreditni otkup (engl. leveraged buyout), pronađen je mrtav saopštila je njegova porodica, prenosi britanski Bi-Bi-Si.

List New York Post izvestio je da je milijarder pronađen juče ujutru, sa prostrelnom ranom u svojoj kancelariji na Menhetnu, ali policijski zvaničnici nisu prvo potvrdili da je reč o samoubistvu.

Ipak, kako piše FOX Business, policija im je kasnije potvrdila da je najverovatnije reč o samoubistvu, a prvi rezultati istrage pokazuju da bi ono moglo da bude motivisano razlozima u vezi sa biznisom.

"Dok ga je svet znao kao jednog od pionira u privatnom kapitalu i uspešnog biznismena, mi smo ga znali kao posvećenog supruga, oca, dedu, rođaka, prijatelja i filantropa koji je uvek stavljao tuđe potrebe ispred svojih", rekao je kućni prijatelj i portparol milijardera Majkl Sitrik.

Tomas je bio poznat i po akviziciji kompanije pića Snapple 1992. godine, koju je prodao dve godine kasnije Quaker Oats-u za 1,7 milijardi dolara, odnosno za 32 puta više od cene za koju je kupio.

Bi-Bi-Si piše da je milijarder bio i veliki filantrop, u čiji prilog govori činjenica da je 1996. godine donirao 22 miliona dolara Harvard Univerzitetu, a deo je iskorišćen za pružanje finansijske pomoći studentima.

- Imao sam sreće da zaradim nešto novca. Više sam nego srećan da vratim nešto od toga - rekao je on tada.

Inače, Li je bio jedan od najbližih prijatelja Bila Klintona, bivšeg predsednika SAD, i njegove supruge Hilari, bivše kandidatkinje za predsednika SAD.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailo

    26. februar 2023 | 09:10

    Bog da mu dušu prosti, tako narod kod nas kaže kad neko strada, laka mu crna zemlja ali kada su mu prijatelji Klintonovi, nije čudo što se ubio.Molim boga da mi oprosti ovaj komentar, moju konstataciju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>