• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

U pet do 12: EU ipak usvojila deseti paket sankcija na godišnjicu početka sukoba u Ukrajini

Vreme čitanja: oko 2 min.

Paket uključuje strožija ograničenja izvoza robe dvostruke namene, kao i mere protiv subjekata koji podržavaju rat, šire propagandu ili isporučuju dronove koje koristi Rusija

  • 2
sankcije Foto: Shutterstock

Evropska unija odobrila je u poslednjem trenutku deseti paket sankcija na godišnjicu početka krize u Ukrajini, saopštila je kasno sinoć kancelarija švedskog predsedavanja EU piše Rojters.

- Zajedno, zemlje članice EU uvele su najsnažnije i najdalekosežnije sankcije ikada kako bi pomogle Ukrajini da pobedi u ratu - objavila je kancelarija na Tviteru.

- EU je ujedinjena sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom. Mi ćemo nastaviti da podržavamo Ukrajinu, koliko god bude potrebno - dodali su.

Paket uključuje strožija ograničenja izvoza robe dvostruke namene, kao i mere protiv subjekata koji podržavaju rat, šire propagandu ili isporučuju dronove koje koristi Rusija.

Podsetimo, sastanak oko uvođenja desetog paketa sankcija odužio se na tri dana jer su zemlje koje su se usprotivile dovele u pitanje zakonsku moć Evropske komisije (EK) da uvede takve kazne, a neki su naveli "rizik od administrativnih opterećenja", prenosi RT.

Poljska, glavni nosilac pregovora i sama izvoznik sintetičkog kaučuka, tvrdila je da je izuzeta kvota u okviru predložene zabrane bila previše velikodušna za Rusiju i da ne odražava tržišne trendove, dok su Nemačka i Italija izrazile rezerve u pogledu ekonomskog uticaja te mere.

- Smatramo da su za određene petrohemijske proizvode predloženi prelazni periodi predugi i da je predložena kvota previsoka. Naročito kada postoje zamene na tržištu EU - rekao je poljski ambasador Andžej Sadoš novinarima posle razgovora u četvrtak.

- Uvođenje sankcija koje neće uticati na budžet Rusije je beskorisno.

Zastoj je prekinut u petak kasno uveče nakon dugotrajnih bilateralnih sastanaka koji su utrli put za kompromis o gumenoj zabrani između Poljske i zemalja koje se nisu slagale.

- Poljska je obezbedila obavezu uspostavljanja "posebnog mehanizma" za diverzifikaciju dobavljača sintetičkog kaučuka i za postavljanje temelja za sankcije EU za ruski nuklearni sektor - rekao je diplomata.

EU je saopštila da je deseta runda sankcija Rusiji od početka rata osmišljena da oteža finansiranje rata i izgladni Rusiju za tehnološku opremu i rezervne delove za oružje koje se koristi protiv Ukrajine.

Mere su takođe imale za cilj stavljanje na crnu listu više pojedinaca, uključujući one za koje Zapad kaže da su ruski propagandisti, one koje Kijev smatra odgovornim za deportovanje ukrajinske dece u Rusiju, kao i one koji su uključeni u proizvodnju iranskih dronova raspoređenih na liniji fronta.

Desetim paketom planirano je i da se više banaka, uključujući privatnu Alfa-banku i onlajn banku Tinkoff, odvoji od globalnog sistema SWIFT i smanji trgovina između EU i Rusije za više od 10 milijardi evra, saopštio je izvršni direktor bloka.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>