Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemački ministar: Za žaljenje je što je Kina blokirala zajedničko saopštenje G20

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rusija i Kina odbile nisu podržale tekstu u kojem se pominje rat u Ukrajini

G 20 Indija Foto: Tanjug/AP

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner izjavio je danas da je za žaljenje to što je Kina blokirala usvajanje zajedničkog saopštenja Grupe 20 koje bi sadržavalo osudu ruskog rata protiv Ukrajine.

"Meni je bilo važnije da su svi ostali podržali jasan stav međunarodnog prava, multilateralizam i kraj rata", rekao je Lindner novinarima nakon sastanka ministara finansija najvećih svetskih ekonomija u Bangaloru, preneo je Rojters.

On je kazao da je oprezan optimista u pogledu mogućnosti da ove godine bude ostvaren napredak u restrukturisanju duga visoko zaduženih zemalja.

Kina je jedan od najvećih kreditora siromašnih zemalja u Africi i Aziji. "Postoji oprezan signal iz Kine", rekao je Lindner.

Ministri finansija "Grupe 20" najrazvijenijih privreda sveta, nisu se saglasili oko zajedničkog saopštenja sa danas završenog sastanka, pošto su Rusija i Kina odbile da pristanu da se u tom tekstu pominje rat u Ukrajini.

Indija, koja je kao predsedavajuća G20 bila domaćin sastanka u gradu Bangaloru, nije bila voljna da se u završnom saopštenju pominje taj rat, ali su predstavnici zapadnih zemalja insistirali da ne mogu da podrže nijedan tekst koji ne bi uključio osudu Rusije, preneo je Rojters.

Zbog izostanka punog konsenzusa među članicama G20, Indija je pribegla izdavanju "rezimea predsedavajućeg", u kome su sumirana dva dana razgovora i konstatovane nesuglasice.

U rezimeu je navedeno da je većina članica najoštrije osudila rat u Ukrajini i naglasila da on izaziva ogromnu ljudsku patnju, pogoršavajući postojeće krhkosti u globalnoj ekonomiji, kao i da izaziva poremećaj lanaca snabdevanja, rizike po finansijsku stabilnost i stalnu energetsku i prehrambenu nesigurnost.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

• Nikolas

25. februar 2023 | 16:58

DA SE OSUDI RAT NATO FASISTA PROTIV RUSIJE U UKRAJINI !!!!

• Wlada

25. februar 2023 | 17:21

Kakvi licemeri mila majkoo! Pa jesu li bre svi ostali ludi ili su samo SAD i EU,uključujući i ostali čemer i jad zapadnjački pametni?! Koje bre osude i moralisanje?! A šta je bio Vijetnam,Irak,Avganistan,Sirija,Yugoslavija,Libija i da ne nabrajam dalje?!!! To nije bio rat,nego šta?! Malo mešanje SAD u unutrašnja pitanja drugih država i pomaganje separatista kojekude,pardon izvinite oni su ustvari podržavali demokratiju i hteli da pomognu narodu da svrgne diktatore sa vlasti…i tako je sada Libiji bolje bez Gadafija,drugima bez Sadama,itd…strašno,ništa više.

• Fredy

25. februar 2023 | 20:12

Fasisti sto nesto nekazete kad Amerika Engleska unistavaju zemlje i ubijaju civile zarad licnih interesa. Rusia se brani od vas fasista.

• Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>