• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evropski gradovi koji će vam naplaćivati turističku taksu: Postoji i "noćni" porez za posetioce

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve veći broj španskih regiona naplaćuje svaku noć provedenu u hotelskom smeštaju

  • 3
Venecija, Valensija i Barselona

Foto: Ustupljene fotografije/Vaslios Proveleggios, Pixabay

Vest da će Venecija naplaćivati ulazak u grad čak i na nekoliko sati, odjeknula je kao "bomba" prošlog aprila, jer to znači dodatni trošak za turiste, ali istovremeno - potencijalno "rasterećenje" grada.

Kako je rečeno još tada, posetioci će na jednodnevnim izletima morati da plate naknadu od 3 do 10 evra, zavisno od toga u kom periodu godine posećuju prelepi italijanski grad.

Ali, Venecija u ovom nije usamljena. Pored nje, još dva evropska grada uvode tzv. turističku taksu, a to su Valensija i Barselona. Treba reći i da je Tajland najavio isti plan, sa taksom od osam evra, dok je u nekim drugim zemljama ova mera uveliko na snazi.

Recimo, boravišna taksa u Austriji varira u zavisnosti od toga koja je pokrajina u pitanju, a turističku taksu naplaćuje i Belgija, gde je u određenim smeštajnim objektima uključena u cenu zakupa sobe, dok se u drugima - plaća zasebno.

Da li je ovo pametna ideja?

Kada je reč o navedenim gradovima - Veneciji, Valensiji i Barseloni - ideja je da naplata ove takse krene tokom 2023, što je potez za koji pojedine turističke organizacije upozoravaju da bi mogao da ošteti granu turizma.

Svakako, uvođenje turističke takse je pokušaj da se ograniči "preterani turizam", prenose mediji.

Stopa, nazvana Evropski sistem informacija i ovlašćenja za putovanja (ETIAS), primenjivaće se na one koji posećuju šengenski prostor od novembra ove godine. Dakle, svi turisti koji nisu iz EU moraće da plate 7 evra za ulazak bez viza - i to će morati da se obnavlja na svake tri godine.

Osim toga, sve veći broj španskih regiona naplaćuje svaku noć provedenu u hotelskom smeštaju, dok će Valensija krajem godine uvesti potpuno novu turističku taksu.

U Barseloni, glavnom gradu Katalonije, već je na snazi taksa za posetioce, ali će se ove godine povećati.

S druge strane, predsednik pokrajinskog saveta Malage, Francisko Salado, izjasnio se protiv poreza EU i rekao da je turizam ekonomski motor Malage i Andaluzije i kritikovao potencijalni porez. Navodi da bi ovo mogao da bude veliki problem za Španiju.

Drugi gradovi širom Evrope već imaju noćnu taksu za posetioce, poput Praga, Berlina, Hamburga, Budimpešte i Amsterdama.

Video: Beč gradi prvu geotermalnu toplanu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZAC

    28. februar 2023 | 22:18

    Sve te gradove i regije treba bojkovati.

  • Bogdan

    1. mart 2023 | 08:02

    U Turskoj, Egiptu, Sejšelima, Tajlandu za svoje pare provedeš se kao gospdon čovek, a ne da me neko podaštava i ograničava u svemu, i još naplati kao da sam turista na mesecu.

  • Pravnica

    28. februar 2023 | 22:04

    Ko putuje i koristi hotele, a ne zakup stanova i apartmana zna da se svuda u zavisnosti od kategorije hotela naplacuje taksa...pa tako i kod nas...ove na crno ne racunam...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>