• 6
 ≫ 

Venecija će naplaćivati ulazak u grad čak i na nekoliko sati: Evo koliko će to da vas košta

 ≫ 

Datum kada bi novi sistem trebalo da stupi na snagu biće objavljen narednih sedmica

 • 6
gradovi sveta Foto: Pixabay

Prelepi italijanski "grad koji tone", Venecija, godinama već radi na nesvakidašnjem sistemu, koji bi trebalo da postane obavezan 2023. godine.

O čemu je reč?

Posetiocima će, naime, biti naplaćivan ulazak u taj grad. Oni će, na jednodnevnim izletima, morati da plate naknadu od tri do deset evra, zavisno od toga u kom periodu godine posećuju Veneciju.

Probni sistem rezervacija za jednodnevne posete centru grada osmišljen je sa ciljem da se smanje prevelike gužve, jer se očekuje nalet turista nakon pandemije i perioda blokada.

Navodi se da svrha ovakvog sistema nije da se ograniči broj turista u istorijskom jezgru Venecije, već da se izazove manji broj poseta u "popularno doba godine".

- Započećemo s eksperimentalnom fazom tokom koje rezervacije neće biti obavezne, već opcione, i biće besplatne - rekao je venecijanski zvaničnik zadužen za turizam, Simone Venturini.

Turistima koji dolaze na jednodnevne izlete biće ponuđeno da se prethodno prijave za rezervacije podsticajima, recimo, poput "popusta na ulaznice u muzeje", rekao je Venturini.

Datum kada bi novi sistem trebalo da stupi na snagu biće objavljen narednih sedmica.

Posetioci koji prenoće u Veneciji i već plaćaju tzv. "turistički porez", neće morati da plaćaju naknadu za rezervaciju.

Italijanski "biser" je, inače, veoma popularan, a sada se lagano vraća na nivo od pre korone - u smislu poseta. Velikim kanalom će ponovo prolaziti krcate gondole, ako ne i više nego ranije.

Posebno su ovogodišnji uskršnji praznici privukli veliki broj turista, od kojih je 100.000 njih prenoćilo u Veneciji, dok je 40.000 stiglo na svega nekoliko sati, "kako bi se divili Bazilici sv. Marka ili uzdahnuli na Mostu uzdisaja", rekao je zvaničnik.

Dodaje se da "ogromne brojke turista ujedno znače i duge redove ljudi koji čekaju na vožnju venecijanskim vaporettima ili ispred muzeja, ali takođe znače i dvostruke rezervacije za hotele".

Video: Zavirite u unutrašnjost prvih 3D kuća koje su spremne za useljenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Bg

  25. april 2022 | 11:40

  Jednom bio i kikada vise. Da li postoji grad koji vise smrdi ?

 • Vuk

  25. april 2022 | 13:39

  Jedva čekam da idem u onu SMRAD USTAJALE VODE, hahaha!

 • Bata

  25. april 2022 | 13:36

  Šta je ovde vest? Čovek za odmor potroši 700-800 eura, možda i više, i sigurno mu nije bitno da li će potrošiti još 5 ili 10.

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>