• 14

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruski prihodi od nafte i gasa pali za skoro 40 odsto u januaru

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku Fatih Birol ocenio je da su mere Zapada usmerene na ruski izvoz energenata postigle cilj

  • 14
nafta, ruska nafta Foto: Shutterstock

Prihodi Rusije od izvoza nafte i gasa opali su skoro 40 odsto u januaru zbog ograničenja cena i zapadnih sankcija, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku, preneo je Rojters.

Prema podacima IEA, ruski prihodi od izvoza nafte i gasa iznosili su 18,5 milijardi dolara u januaru, 38 odsto manje u odnosu na 30 milijardi dolara koliko je Moskva inkasirala u januaru prošle godine, mesec dana pre invazije na Ukrajinu, navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor Agencije Fatih Birol ocenio je da su mere Zapada usmerene na ruski izvoz energenata postigle cilj, stabilizacija tržišta nafte i smanjenje prihoda Moskve od izvoza nafte i gasa.

Očekujemo da će se ovaj prihod od nafte i gasa i dalje smanjivati u narednim mesecima, kao rezultat ograničenja pristupa tehnologiji i investicijama, rekao je Birol za britansku agenciju.

On je istakao da su zemlje EU prošle godine postigle napredak u povećanju energetske bezbednosti, što podrazumeva brzo širenje obnovljivih izvora energije kako bi se smanjila potreba za fosilnim gorivima.

Međutim, kako je naveo, rizici ostaju i zemlje moraju da preduzimanju dalje napore za uštedu energije i očuvanje zaliha.

Međunarodna ograničenja nametnuta Rusiji kao odgovor na rat u Ukrajini, uključujući ograničenje cene sirove nafte od 60 dolara po barelu koje je nametnula Grupa sedam i sankcije na izvoz Rusiji tehnologija potrebnih za preradu nafte.

Sjedinjene Države i Velika Britanija su takođe uvele ograničenja na uvoz ruske nafte.

Kako je naveo Rojters, Moskva se najviše oslanja na prihode od nafte i gasa koji su prošle godine iznosili oko 154,68 milijardi dolara za popunjavanje budžeta, budući da primorana da prodaje međunarodne rezerve za pokrivanje deficita nastalog kao posledica invazije na Ukrajinu.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    28. februar 2023 | 19:53

    "mere Zapada" - ХАХА, па шта може друго да каже?... Запад није слободан свет - сви дувају у исту тикву. Блумберг, пак, ових дана открива да 80% нафте коју ЕУ купује је преточена руска нафта. Хехе, чист губитак за Русе...

  • Ratar

    28. februar 2023 | 16:39

    Sad ce rusofili da nam objasne kako je to dobro 😆

  • Mirjana

    28. februar 2023 | 16:43

    Nije istina. Ona je samo usmerila svoje energente na drugu stranu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>