• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Igrač iz senke: Stariji brat Gautama Adanija imao ključnu ulogu u najvećim poslovima grupe?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanija u odgovoru na 413 strana navodi da Vinod "nema nikakvu ulogu u dnevnim poslovima", poslovanja Adani Grupe

  • 0
Gautam Adani Gautam Adani / Foto: INDRANIL MUKHERJEE / AFP / Profimedia

Prošlo je nešto više od mesec dana otkako je američka firma Hindenburg objavila izveštaj u kom optužuje tadašnjeg trećeg najimućnijeg čoveka na svetu Indijca Gautama Adanija za prevaru, a sada su isplivali novi detalji koji ukazuju da je navodno umešan i njegov stariji brat Vinod piše Forbes.

Njegovo ime spominje se u vezi sa prodajom iz 2021. godine, kada je Adani Green Energy, jedna od osam javnih firmi kontrolisanih od strane njegovog konglomerata Adani grupa, pristala da proda 20 odsto udela francuskoj naftnoj firmi TotalEnergies.

"Imamo zajedničku viziju razvoja obnovljive energije po pristupačnim cenama", rekao je tada Adani.

Dogovor je takođe bio genijalan potez za TotalEnergies, sada petu najveću energetsku kompaniju na svetu po tržišnoj kapitalizaciji. Naime, platili su 2 milijarde za akcije Adani Green Energy, koje su na indijskoj berzi vredele oko 4,1 milijardi dolara. Kao deo dogovora, TotalEnergies takođe je potrošio 510 miliona dolara na zajedničko solarno preduzeće sa Adani grupom.

Osim što je bio dobar posao, transakcija je bila jedinstvena iz još jednog razloga: zbog nekonvencionalnog struktuiranja.

Umesto da direktno kupi akcije, Total Energies je kupio dva fonda sa Mauricijusom (koji su držali akcije) od trećeg entiteta na Mauricijusu, Dome Trade and Investment Limited, prema indijskim finansijskim podacima.

Ispostavilo se da je krajnji vlasnik Dome Trade-a, Vinod Adani.

 

U izveštaju na 100 strana, koji je prošli mesec objavilo američko istraživanje Hinderburg, navodi se da je Vinod (74) koji nema nijednu formalnu poziciju u Adani Grupi, centralna figura u navodnim računovodstvenim prevarama kompanije i manipulaciji na berzi.

S druge strane, Adani grupa je negirala sva krivična dela. Kompanija u odgovoru na 413 strana navodi da Vinod "nema nikakvu ulogu u dnevnim poslovima", poslovanja Adani Grupe.

Inače, na Mauricijusu ne postoje porezi na kapitalnu dobit.

Forbs je otkrio da je cena koju je TotalEnergies platio za akcije Adani Green Energy 21. januara 2021., na dan zaključivanja posla, bila 8% niža od prosečne cene akcija tokom prethodne godine i 62% niža od proseka tokom prethodnih šest meseci.

Kompanija i Vinod Adani nisu odgovorili na zahtev za komentar.

I ostala braća imaju udela u firmi?

S obzirom na ova otkrića, Vinod je mnogo bogatiji nego što se ranije mislilo. Forbs je otkrio da poseduje osam firmi sa sedištem na Mauricijusu koje poseduju akcije u vrednosti od 12,3 milijarde dolara u kompanijama Adani grupe, plus Ambuja i ACC.

Forbs procenjuje da Vinod vredi najmanje 6 milijardi dolara. Verovatno je da Vinod drži još više udela u kompanijama Adani.

Indijska finansijska dokumenta pokazuju da su Vinod i tri druga brata, takođe korisnici poverenja zajedno sa Gautamom, pri čemu Gautam, Rajesh i Vinod deluju kao poverenici.

Vinod takođe ima imperiju nekretnina u Dubaiju, gde živi od 1994. godine. Prema podacima o imovini u Dubaiju, Vinod ima 37 stambenih i komercijalnih nekretnina čija je vrednost procenjenja na 17 miliona dolara, uključujući vilu u Burž Kalifi.

Takođe, podaci iz Dubaija pokazuju da Vinod ima indijski pasoš koji je izdat 2013. godine, a ističe 2026., što je kontradiktorno javnim navodima koji ga opisuju kao građanina Kipra, s obzirom da Indija ne dozvoljava dualno državljanstvo.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>