• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo zašto je Kina tu gde jeste: Dizanje iz pepela, fotografije najbolje opisuju snagu ekonomije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nasuprot drugoj svetskoj sili, Japan prilično nazaduje po pitanju proizvodne aktivnosti u 2023.

  • 0
fabrike u Kini Foto: STR / AFP / Profimedia

Proizvođači u dve najveće ekonomije Azije rade veoma drugačije nakon pandemije. Jedna se razvija brže nego ikad, a druga prilično stagnira.

Aktivnosti fabrike u Kini su se prošlog meseca proširile najbržim tempom u više od decenije, pokazuju zvanični podaci, a piše BBC.

Istovremeno, proizvodna aktivnost u Japanu se smanjila u februaru najbržim tempom u poslednje dve godine. Firme širom sveta "balansiraju" u skladu sa ponovnim otvaranjem tržišta, pošto restrikcije uvedene zbog kovida sada popuštaju, ali su tu mnogobrojni rastući troškovi: od cena energije do plata radnika.

Takozvani indeks PMI, koji meri proizvodnu aktivnost, porastao je sa 50,1 u januaru na 52,6 u februaru, prema podacima kineskog Nacionalnog biroa za statistiku. To je bilo najviše mesečno povećanje još od aprila 2012.

PMI je, takođe, mera ekonomskih trendova koja preduzećima, centralnim bankama, vladama i investitorima pruža važne informacije o trenutnim i budućim uslovima poslovanja; inače je prikazan kao broj na skali od 0 do 100.

Očitavanje iznad 50 pokazuje povećanje aktivnosti u poređenju sa prethodnim mesecom. Broj ispod 50 - označava kontrakciju. Što je brojka udaljenija od 50, veći je nivo promene.

Učinak Kine je, dodaje se, mnogo bolji od očekivanog, a usledio je nakon što su stroge mere protiv korone u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji ublažene krajem prošle godine. Ta zemlja je 2022. doživela jednu od najgorih godina u skoro pola veka.

U međuvremenu, u Japanu je PMI pao na 47,7 u februaru - sa januarskih 48,9, što predstavlja najbrži pad od septembra 2020.

Podaci su ukazali na glavne probleme sa kojima se suočavaju preduzeća u trećoj najvećoj ekonomiji planete, a to su globalno usporavanje, rastuće cene sirovina i pozivi firmama da povećaju plate svojim radnicima, kako bi se ublažila kriza troškova.

Video: Gruner otvara novi pogon u Vlasotincu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>