• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

EPS podneo tužbu protiv dve firme zbog TE-KO Kostolac: Žale se na kvalitet i izostanak radova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pripremno ročište koje je održano 16. januara ove godine odloženo je za 25. maj

  • 1
Novac evri pare Foto: Shutterstock

Elektroprivreda Srbije (EPS) je danas saopštila da od firmi "Italiana Costruzioni" i "Bauwesen", koje su bile angažovane na izgradnji industrijskog koloseka u TE-KO Kostolac, traži isplatu 3,88 miliona (3.887.127,48) dolara sa kamatom, za ono što je EPS platio izvođačima radova - za radove koji nisu izvedeni ili nisu kvalitetno izvedeni.

EPS je naveo da je 10. avgusta 2022. Privrednom sudu u Beogradu podneo tužbu protiv firmi "Italiana Costruzioni" i "Bauwesen".

Takođe, od tih firmi potražuje i 4,29 miliona (4.293.465,62) dolara sa kamatom "na ime naknade štete koju preduzeće trpi ili će trpeti".

Ta šteta se odnosi na trošak za izvođenje radova na demontaži i uklanjanju opreme i materijala, koji su isporučeni ili ugrađeni, ali su neupotrebljivi, na trošak za izvođenje radova na popravci nekvalitetno izvedenih radova na izgrađenom delu pruge, što podrazumeva i nabavku adekvatne opreme i materijala, na troškove izgradnje nedostajućeg dela pruge, kao i na čuvanje i uništenje specifične opreme koja se skladišti i uništava u skladu sa posebnim propisima.

Pripremno ročište koje je održano 16. januara ove godine odloženo je za 25. maj, sa ciljem da se pokuša mirno rešenje spora. EPS je i ranije preduzeo mere u ovom slučaju i 4. oktobra 2019. godine aktivirana je bankarska garancija od "Italiana Costruzioni" i naplaćen je iznos od 4.217.336,40 dolara.

"Na ovom slučaju u vezi sa izgradnjom industrijskog koloseka u TE – KO Kostolac, EPS profesionalno sarađuje sa svim državnim organima", navedeno je u saopštenju EPS-a.

Ogranak italijanske firme "Italiana costruzioni S.p.A" u Beogradu je prošle sedmice saopštio, povodom hapšenja 22. februara šestoro ljudi osumničenih za malverzacije u EPS-u, da je, kao i EPS, firma pretrpela štetu od više miliona dolara i bila žrtva prevare u kojoj je učestvovao i njen bivši zakonski zastupnik.

"Upravo iz ovog razloga, uprava društva je odmah po otkrivanju nezakonitih radnji smenila tadašnjeg zakonskog zastupnika, B.V.S, 2019. godine i podnela krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu, po kojoj su uhapšena navedena lica", navedeno je u saopštenju.

U ovom krivičnom postupku "Italiana costruzioni S.p.A" će se, kako je navedeno, pridružiti gonjenju i zahtevati naknadu štete.

Video: Tanasković: Krenuli smo sa isplatom subvencija poljoprivrednicima

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gs- su

    1. mart 2023 | 12:36

    Šarena laža, na kraju će EPS platiti i sudske troškove.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>