• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Četvoricu bankara čeka suđenje u Cirihu: Sumnja se da su pomagali čoveku poznatom kao "Putinov novčanik"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tužilac traži uslovne kazne od sedam meseci za svakog od bankara

  • 0
Bankarske garancije Foto: Shutterstock

Četiri bankara osumnjičena su da su pomagala čoveku poznatom kao "novčanik Vladimira Putina", da položi milione švajcarskih franaka u Švajcarskoj, i očekuje ih suđenje sledeće nedelje u Cirihu.

Kako prenosi Gardijan, četvorica muškaraca, koji su radili u Gasprom banci, osumnjičeni su za nedostatak marljivosti u finansijskim transakcijama, kao i da nisu "izvršili dužnost utvrđivanja identiteta stvarnog vlasnika" sredstava.

Švajcarski mediji javljaju da je u pitanju iznos od oko 50 miliona švajcarskih franaka. 

Prema optužnici, u koju je Rojters imao uvid, navodi se da su dva računa u Gazprombanci otvoreni 2014. godine, a stvarni vlasnik je identifikovan kao Sergej Roludgin, blizak poverenik i prijatelj ruskog predsednika.

U Panamskim papirima, koji su objavljeni 2016. godine, navodi se da je Roludgin imao ulogu "Putinovog novčanika".

Kako se navodi u optužnici, bankari nisu izvršili nikakve provere Roldugina u vreme otvaranja računa.

- U vreme otvaranja računa objavljeno je da je Sergej Roldugin bio blizak prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina i kum njegove ćerke - dodaje se.

Osumnjičeni nisu pokušali da otkriju da li je Roldugin bio stvarni vlasnik imovine ili odakle je došao novac, navodi se u sudskom dokumentu.

U dokumentima banke navedena je samo Rolduginova profesionalna aktivnost kao muzičara, što njegovo vlasništvo "ne čini verodostojnim", navodi se u sudskim dokumentima.

Naime, u Švajcarskoj, banke su dužne da odbiju ili prekinu poslovne odnose ako postoje prvobitne sumnje u identitet ugovorne strane.

Oba računa su zatvorena u septembru 2016.

Tužilac traži uslovne kazne od sedam meseci za svakog od bankara.

Portparol Gasprom banke rekao je da ne može da komentariše suđenje koje je u toku i pozvao se na pretpostavku nevinosti osumnjičenih, dok se advokati osumnjičenih nisu oglašavali za komentar.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>