• 9
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

AIK Banka potpisala kupo-prodajni ugovor za Eurobank Direktnu: Nova akvizicija na našem tržištu

, Telegraf Biznis
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Naše tržište dobija jednu od najvećih banaka

 • 9
Aik banka i Eurobank dirketna

Foto: Shutterstock

AIK Banka potpisala je danas ugovor o akviziciji sa Eurobank Direktna. Time je AIK postala vlasnik ove banke i jedna od najvećih banaka u srpskoj poslovnoj zajednici.

Ove godine je kod nas poslovala ukupno 21 banka.

Nova akvizicija bila je očekivana među bankarima o čemu je nedavno u intervjuu za Telegraf Biznis govorio i prvi čovek NLB Komercijalne banke. 

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež u čestitki čelnicima ovih banaka naglašava da je ovaj događaj od velike važnosti za privredu Srbije.

„U lično i ime poslovne zajednice koju okuplja i zastupa Privredna komora Srbije, primite moje najiskrenije čestitke povodom današnjeg potpisivanja ugovora između AIK Banke i Eurobank Direktne, važnog ne samo za potpisnike nego i za bankarski sektor i privredu Srbije u celini.

Ova akvizicija prevazilazi značaj za MK grupu, koja dodatno jača rastući segment svog poslovanja i još jednom se potvrđuje kao regionalni lider na bankarskom tržištu Jugoistočne Evrope, za AIK banku koja se penje u vrh srpskog bankarskog sektora sa više od 13 odsto tržišnog učešća i postaje najveća banka u domaćem vlasništvu po portfoliju plasmana realnom sektoru i za Eurobank Direktnu, koja je strateški, na najbolji način vođenja i razvijala se u godinama za nama, zavredila posebnu pažnju investitora.

Ova akvizicija od ogromnog značaja je i za srpske kompanije koje dobijaju snažan oslonac i pouzdanog partnera za širenje biznisa i nove investicije, ne samo u zemlju, već i u inostranstvu“, naveo je Čadež.

AIK Banka angažovala J.P. Morgan kao savetnika

"Svojim odgovornim poslovanjem i uspešno sprovedenim akvizicijama u prethodnom periodu, AIK Banka se pozicionirala kao jedna od vodećih banaka u Srbiji, ali i kao prva i jedina domaća banka koja je svoje poslovanje proširila i na tržištu EU. Prateći globalne trendove u bankarstvu, AIK Banka ostvaruje rast na održivoj osnovi, sa snažnom kapitalnom bazom, kontinuirano ulažući u inovativna, personalizovana rešenja prilagođena potrebama klijenata", saopštila je AIK banka.

Sa tržišnim učešćem od 8,2% u ukupnoj aktivi bankarskog sektora, kreditnim portfoliom od preko 2,2 milijarde evra i depozitnom bazom od 2,8 milijardi evra, AIK Banka je prepoznata kao pouzdana, stabilna i odgovorna finansijska institucija, posvećena pružanju bankarskih usluga visokog kvaliteta svim segmentima privrede i stanovništva. Kroz široku mrežu filijala u 37 gradova, sa 67 poslovnica i digitalnih zona, korporativnim centrima širom zemlje i sa preko 1.100 zaposlenih, AIK Banka pruža usluge za više od 740.000 zadovoljnih klijenata.

Eurobank Direktna je započela svoje poslovanje u Srbiji 2003. godine kao Eurobank EFG Srbija. Nakon spajanja sa Direktnom bankom, pozicionirala se kao 8 banka na tržištu po veličini aktive, sa učešćem od 5,7%, kreditnim portfoliom od 1,7 milijardi evra i depozitnom bazom od 1,5 milijardi evra. Prisutna na celoj teritoriji Srbije, sa snažnom mrežom ekspozitura, korporativnim centrima i onlajn platformom, Eurobank Direktna nudi svojim klijentima širok spektar inovativnih proizvoda i usluga.

“AIK Banka je do sada bila aktivan učesnik u konsolidaciji bankarskog sektora u zemlji, ali i u regionu. Nakon godinu dana, drago mi je da nastavljamo sa ostvarenjem naše strategije rasta i sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo danas potpisali ugovor o preuzimanju 100% vlasništva Eurobank Direktne. Realizacijom ove transakcije, nakon ispunjenja regulatornih uslova i dobijanja potrebnih saglasnosti, postali bi druga po veličini bankarska grupacija u zemlji, sa tržišnim učešćem od preko 13%, snažnim kapitalom i stabilnom bazom zadovoljnih klijenata. Ostajemo dosledni svojoj viziji da budemo banka prvog izbora svojim klijentima, gradeći dugoročna partnerstva na temeljima poverenja i međusobnog uvažavanja i poštovanja“, rekla je Jelena Galić, predsednica Izvršnog odbora AIK Banke.

AIK Banka

Foto: AIK, promo

Zahvaljujući komplementarnim poslovnim modelima obe banke, realizacijom ove transakcije AIK Banka dalje jača svoju tržišnu poziciju i postaje druga najveća banka na tržištu, sa udelom od preko 13% u ukupnoj aktivi, depozitnom bazom od preko 4 milijarde evra i jakom kapitalnom osnovom koja prelazi 820 miliona evra.

Za realizaciju ove transakcije, AIK Banka je angažovala J.P. Morgan, kao finansijskog savetnika, HFW kao međunarodnog pravnog savetnika, i Moravčević Vojnović i partneri u saradnji sa Schoenherr kao lokalnog pravnog savetnika.

Završetak transakcije se očekuje tokom 2023. godine, nakon ispunjenja regulatornih uslova i dobijanja potrebnih saglasnosti Narodne banke Srbije i drugih nadležnih regulatornih tela.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • DDF

  2. mart 2023 | 17:07

  Grci izlaze iz"srpskog mulja",kada grci odlaze sve je jasno sta"sledi"..😏😏😏

  24
  12

  Podelite komentar

 • A. P

  3. mart 2023 | 08:47

  Nemamo nacionalnu banku u Srbiji, sve privatne.

  7
  0

  Podelite komentar

 • Biljana

  2. mart 2023 | 22:01

  Bravo ....želim da bude što više Srpskih banaka jer one mogu mnogo vise da pomognu nasoj privredi.

  6
  10

  Podelite komentar