• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkrivena velika prevara sa kriptovalutama: Kompanije koje stoje iza Tethera falsifikovale dokumente

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanija Tether, koja je prema izvorima WSJ već bila pod istragom američkog Ministarstva pravde, upravlja stejblkoinom tether, vrednim 71 milijardu dolara, a sestrinska kompanija upravlja Bitfineksom, jednom od najvećih menjačnica bitkoina

  • 3
Tether Kriptovalute Foto: Casimiro / Alamy / Alamy / Profimedia

Kripto firme koje stoje iza kriptovalute Tether, koristile su falsifikovane dokumente i fiktivne firme kako bi dobile račune u bankama, piše Wall Street Journal, a prenosi StreetInsider.

U izveštaju koji je objavljen u petak 3. marta, navedeni su dokumenti koji pokazuju da su krajem 2018. godine kompanije koje stoje iza Tethera teško uspevale da dobiju pristup globalnom bankovnom sistemu, što je za rezultat imalo to da su se neki koji su ih podržavali okrenuli "posrednicima iz senke, falsifikovanim dokumentima i fiktivnim kompanijama kako bi se vratili nazad u taj sistem".

U i-mejlu od Stivena Mura, jednog od vlasnika Tether Holdings Ltd, u koji je imao uvid Wall Street Journal, jedan od posrednika, veliki trgovac Tetherom u Kini, pokušao je, ispostavilo se, da "premosti" bankovni sistem lažnim fakturama i ugovorima za svaki depozit i povlačenje depozita.

Kompanija Tether, koja je prema izvorima WSJ već bila pod istragom američkog Ministarstva pravde, upravlja stejblkoinom tether, vrednim 71 milijardu dolara, a sestrinska kompanija upravlja Bitfineksom, jednom od najvećih menjačnica bitkoina.

Wall Street Journal tvrdi da je Mur preporučio da odustanu od pokušaja da otvore račune, jer je bilo previše rizično da nastave da koriste lažne fakture i ugovore koje je potpisivao.

Dodaje se da je WSJ imao uvid i proverio više i-mejlova i dokumenata koji pokazuju da je postojao dugoročni pokušaj kripto-kompanija da ostanu povezane sa finansijskim sistemom. Da su izgubile ovaj pristup, to bi bila "egzistencijalna pretnja", navodno su kompanije tvrdile u tužbama koje su podnosile.

Dalje, ove kompanije su često krile svoj identitet iza drugih biznisa ili pojedinaca, što je povremeno izazivalo probleme. Među ovim problemima su bili i "stotine miliona dolara zaplenjene imovine i veze sa terorističkim organizacijama", piše WSJ.

Tether je žjedna od valuta koja je najviše kritikovana na tržištu ranije. Vezana je za dolar, a njeni tokeni su podržani i imovinom koju istoimena kompanija drži na rezervnom računu. Međutim, treba napomenuti da kada je valuta potpuno u senci američkog dolara, znači da je centralizovana. Upravo ovo je privlačilo mnoge koji su trazili alternativu bitkoinu, pa je Teter (tether) već neko vreme bio na vrhu kao najveći stejblkoin po tržišnoj vrednosti.

Tether je lansirala kompanija Tether Limited Inc. 2014. godine. Ova firma je u vlasništvu hongkonške kompanije iFinex Inc., koja je takođe vlasnik berze za razmenu kriptovaluta Bitfinex. Tether je označen kao kriptovaluta jer je originalno napravljen da ima vrednost od jednog dolara. Kompanija Tether Limited je objavljivala da održava imovinu od jednog dolara za svaki izdati Tether, ali je više puta kažnjavana zbog nemogućnosti da dokaže da održava ovo.

(Telegraf.rs/StreetInsider/WSJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikita petrovic

    4. mart 2023 | 18:08

    još se svet nije otresao tvz. naša stvar(koza nostra) a pohlepa iznedri kripto nostre,razum je ptpuno u inflaciji prosto kao poklon prirode isparava no ono što je poklonjeno pa baš nije i intelektualno vredno

  • Ccc

    3. mart 2023 | 23:53

    Klasična prevara.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>