• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šef Boinga ostao bez bonusa od 7 miliona dolara zbog kašnjenja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Proizvođač aviona iz Arlingtona rekao je da veliki širokotrupni avion neće biti isporučen kupcima do 2025.

  • 0
Boeing Boing kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

Kompanija Boing odlučila je da zbog kašnjenja novog modela aviona 777X ne isplati bonus u iznosu od 7 miliona dolara svom šefu Dejvidu Kalhunu.

Proizvođač aviona iz Arlingtona rekao je da veliki širokotrupni avion neće biti isporučen kupcima do 2025.

Među ciljevima gospodina Calhuna, kada je postao izvršni direktor u januaru 2020., bio je da avion odobre regulatori i da se uvede u avio -kompaniju do kraja 2023. godine, uz povećanje proizvodnje i isporuke piše The Wall Street Journal.

- Jasno je da ovaj cilj neće biti ispunjen, iako su razlozi uglavnom van kontrole gospodina Kalhuna - naveo je Boing u svojoj godišnjoj izjavi zastupnika u petak.

Takođe se navodi da je komitet odbora za kompenzaciju odlučio u avgustu 2022. da nagrada od 7 miliona dolara zasnovana na učinku ne bude dodeljena.

Ali, ovo ne bi trebalo posebno da brine pomenutog direktora jer mu je kompanija 16. februara dodelila posebnu nagradu za akcije u vrednosti od oko 5 miliona dolara kako bi odala priznanje "kontinuiranom poverenju u snažno vođstvo gospodina Kalhuna" i da bi ga zadržala, navodi se.

Boing je počeo da razvija 777X 2013. godine kao dugolinijski, širokotrupni mlaznjak koji je trebalo da zameni njegov model 777-300ER.

Novi avion je od tada odlagan godinama zbog regulatornih poteškoća i drugih izazova.

Jedan od ciljeva Kalhuna bio je i da vrati 737 MAX u službu, avion koji je bio prizemljen zbog dve avionske nesreće 2018. i 2019. godine koje su odnele 346 života.

Ukupna zarada Kalhuna iznosila je 22,5 miliona dolara prošle godine, što je povećanje od 6,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Video: Novi avion Er Srbije Mihajlo Pupin

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>