• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Projekat Znanjem do posla - Podrška po meri mladih ljudi

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prema podacima ankete o radnoj snazi Republičkog zavoda za statistiku, stopa zaposlenosti u poslednjem kvartalu 2022. godine, iznosila je 50,1 odsto, dok je stopa nezaposlenosti mladih do 24 godine, mada i dalje visoka, iznosila 24,3 odsto

  • 0
Oliver Streit direktor projekta Znanjem do posla Foto: Nemanja Jovanović

Iako je statistika svake godine sve povoljnija, prostora za unapređenje polažaja mladih na berzi rada i te kako ima. Zahvaljujući saradnji dve vlade – Švajcarske i Srbije, pokrenut je projekat "Znanjem do posla" (E2E) upravo sa ciljem da se usklade kompetencija mladih ljudi sa potrebama na tržištu, a o rezultatima osmogodišnjeg rada govorio je Oliver Streit, direktor projekta.

  • Kada je zaživeo program "Znanjem do posla" i šta su bili motivi za njegovu realizaciju?

Naš projekat otpočeo je svoju, pa mogu slobodno reći, plemenitu misiju još 2016. godine. Bili smo koliko ambiciozni toliko i vizionari, vođeni željom da unapredimo privredni ambijent, lokalnu zajednicu, ali pre svega mladima pružimo šansu da otkriju svoje talente i preuzmu odgovornost za svoju budućnost. Program je osmišljen tako da kreira što bolje preduslove za brže zapošljavanje mladih kroz razvoj sistema karijernog vođenja i savetovanja i obuka na radnom mestu kod poznatog poslodavca. Zapravo, naša ideja je da vrlo konkretno i vrlo praktično ponudimo podršku u razvoju karijere po meri svakog mladog čoveka, u skladu sa njegovim obrazovanjem, željama i talentima, istovremeno vodeći računa i o potrebama privatnog sektora i privrede. Na neki način, želeli smo da obezbedimo najbržu konekciju između mladih ljudi, obrazovanja i privrede.

  • Šta je to što konkretno nudite mladim ljudima?

Po uzoru na uspešnu švajcarsku praksu, ali naravno, prilagođeno našim uslovima, uz pomoć mreže lokalnih partnera, u 13 regiona u Srbiji pružamo usluge karijernog savetovanja mladima i nezaposlenima. Kroz primenu savremenih alata karijernog vođenja, usluge se pružaju u sedam osnovanih Job info centara u Nišu, Pirotu, Knjaževcu, Kruševcu, Požegi, Šapcu i Kragujevcu, kao i osnovnim i srednjim školama u regionima pokrivenim projektom. Naši karijerni praktičari u okviru tzv. Job info centara pružaju polaznicima podršku kroz individualni i grupni rad u upravljanju procesima karijernog razvoja. Preciznije, to podrazumeva čitav spektar usluga poput procene ličnih interesovanja i mogućnosti, individualnih ili grupnih karijernih info sesija, radionica za pisanje radne biografije, tematskih radionica, do intervjua i vrlo konkretnog povezivanja sa potencijalnim poslodavcem i predstavnicima zanimanja, kao i učenjem kroz rad u kompanijama sa kojima imamo saradnju.

  • Nedavno ste u Nišu predstavili usluge karijernog vođenja i savetovanja osnovnim i srednjim školama Nišavskog, Topličkog i Zaječarskog okruga. Zbog čega je tako važno umrežavanje sa obrazovnim institucijama?

Odgovor je vrlo jednostavan. Svi mi smo na istoj strani. Svi mi imamo isti cilj, a to je dobra budućnost za naše mlade. Mi upravo kroz Job info centre na lokalu želimo da povežemo škole, pojedince i privredu na održiv način i budemo snažna karika između obrazovanja i tržišta rada. Interesovanje koje su prosvetari pokazali u Nišu pokazalo nam je da imamo podršku i da se naši napori prepoznaju.

Oliver Streit direktor projekta Znanjem do posla Foto: Nemanja Jovanović
  • Ko se sve može osloniti na benefite usluga koje ste prezentovali i kakvi su dosadašnji rezultati?

Projekat "Znanjem do posla" kao i usluge karijernog vođenja i savetovanja su namenjene mladima od 15 do 30 godina, ali i starijima od 30 ukoliko pripadaju teško zapošljivim kategorijama. Mi sa jedne strane želimo da damo snažan doprinos u prevazilaženju nezaposlenosti mladih, naročito u manjim sredinama, ali sa druge strane, želimo da osnažimo i pripadnike manjinskih grupa, ili pak osobe sa invaliditetom da uzmu aktivno učešće u društvu i hrabro pokrenu svoje karijere.

Rezultati koje smo postigli u proteklih osam godina zaista nas motivišu da radimo sa još više entuzijazma. Ponosni smo na gotovo 27 000 mladih osnaženih kroz usluge karijernog vođenja i savetovanja. Ističem da je preko 1600 polaznika programa završilo obuku na radnom mestu, a čak 77% polaznika obuka se zaposlilo. U obukama je učestvovalo i 250 kompanija, kao i brojni partneri iz javnog i civilnog sektora. Potrudili smo se da budemo iskren oslonac ambicioznim i hrabrim ljudima spremnim da svoju budućnost grade na sigurnim osnovama, znanju i kompetencijama, ali i omogućimo poslodavcima da dođu do obučenog mladog kadra i na toj energiji grade budućnost svog biznisa. Na krilima dosadašnjeg uspeha, nastavljamo svoju misiju i pozivamo mlade, kompanije i obrazovne institucije da zajedno gradimo bolju budućnost.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>