• 7
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Zabranom Huaveja u Srbiji, sankcionisali biste evropske, a ne kineske firme": Brnabić razjasnila dilemu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Od 5. do 8. marta ove godine održan je Kopaonik biznis forum

  • 7
KBF KRIZA BRNABIĆ Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Poslednjeg dana Kopaonik biznis foruma, prisutnima se obraća i premijerka Srbije, Ana Brnabić.

Ona je, najpre, čestitala jubilarni 30. rođendan ovom skupu, i dodala da joj je izuzetno važno što je tu.

- Tokom rada Kopaonik biznis foruma, stvoren je značajan brend. Na najbolji način pozicionirate Srbiju, i vladi jeste mesto ovde. Ovo je postao biznis i geopolitički centar regiona.

Kako kaže, "bili smo jedna od 10 zemalja na svetu gde se nije smanjila zaposlenost tokom pandemije". Ističe da se to desilo zahvaljujući "pametnim merama".

- Borili smo se za svaku novu direktnu stranu investiciju. Najbolja refernca nam je upravo privlačenje novih investicija. Tako smo lani imali najbolje rezultate, prema podacima. Čak 95% nemačkih investitora je reklo da su zadovoljni ovde. Tokom pandemije smo, recimo, imali nikad veći priliv japanski investicija, i to visokotehnoloških.

Premijerka je dalje istakla da je posebno važno istaći razvoj kapitalne infrastrukture, posebno u puteve i pruge (a sada i u energetiku), i kao drugu bitnu stavku istakla je digitalizaciju.

"Naš put je ka Evropi"

- U 2021. svako drugo radno mesto je stvoreno u IKT sektoru. Zamislite da svega toga nije bilo. U 2022. suficit našeg IKT sektora je bio skoro 2 milijarde evra, i samo on je uticao makar nekih 0,4 posto na rast BDP-a.

- Reforme koje sprovodimo trenutno, apsolutno su u interesu naše privrede i građana. Ako ne možemo sami da se dogovorimo oko otvaranja granica sami, kako ćemo to onda uraditi u okviru EU? Ali, ono što je važno u vezi sa Otvorenim Balkanom, to je da je upravo u trenutku kada je pokrenuta ova inicijativa, to je bila jedina perspektiva za građane Albanije i Severne Makedonije koji su, opet, dobili jedno veliko "ne" od EU.

Premijerka navodi da su sve reforme koje se sprovode - u cilju pridruživanja Uniji.

- U ovom momentu, 70% ukupnih stranih direktnih investicija, od 2001. godine, dolazi iz EU u Srbiju. Takođe, 65% našeg izvoza je u EU, i ovo su tačni podaci iz decembra 2022, koje sam iznela i na jednoj konferenciji pre nekoliko dana. Dakle, strane kompanije u Srbiji zapošljavaju 281.636 ljudi, u broj. Dakle, to je direktno zapošljavanje.

Zastave Nemačke i Srbije Foto: Nikola Tomić

Srbija i svet

- Nemačka je, apsolutno, naš najvažniji ekonomski partner. Ali, sa druge strane, imamo dobru pozicioniranost sa Kinom. Dodatno, SAD su naš najpouzdaniji partner u sektoru usluga, koji nam je sve značajniji. Drugi partner nam je Velika Britanija, a onda Švajcarska, pa Nemačka. I tu imamo veliki suficit.

Kineske kompanije koje rade u Srbiji su, s druge strane, najveći izvoznici.

- Otvoreni smo za čitav svet. To je najodgovornija moguća politika, iako je najteža i najizazovnija. Verujem da će sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom dosta olakšati. Recimo, 153 puta nam je skočio izvoz sa Kinom, i u 2022. je dostigao milijardu i sto miliona evra.

Premijerka je kao najvažnije sporazume o slobodnoj trgovini istakla one koje planiramo sa Kinom, Emiratima i Egiptom.

Takođe, navodi da će fokus nadalje biti na veštačkoj inteligenciji. 

Huavej

Premijerka se dalje dotakla i kineske kompanije Huavej, rekavši da zapadna Evropa ima mnogo veći broj kineskih investicija od Srbije i celog Zapadnog Balkana.

- Neke od najvećih evropskih kompanija, imaju kao najveće pojedinačne šerholdere kineske firme. Kada pogledate dilemu koju imamo oko 5G mreže i da li se Huavej tretira kao siguran partner, i gde je pritisak na Srbiju... Vi kažete, "pa dobro, ali od nas bi bilo nedgovorno da se toga odreknemo zbog geopolitike". I, šta je posebno zanimljivo, ako pogledate telko kompanije u Srbiji, i naše pripreme za aukciji za 5G mrežu, vi vidite da razne evropske kompanije koje ovde posluju - posluju sa Huavejom - istakla je premijerka i dodala:

"Tako da, da biste vi, u stvari, morali da zabranite Huavej u Srbiji, morali biste da uvedete restrikcije za evropske kompanije, a ne za kineske".

Premijerka je dalje istakla da su biotehnologija i IKT sektor jedni od glavnih pokretača naše ekonomije, ali - oni ne mogu da idu mimo zelene energije. "To je nešto što mora da prati naš razvoj, a ne energija iz uglja".

- Oni koji ne veruju u klimatske promene, treba da shvate da je tu koncept rasta i razvoja. To nam omogućava jedno potpuno novo privlačenje direktnih stranih investicija.

Reforma javnog sektora

- Postoje razne kočnice trenutno, jer se ljudi iz raznih kompanija plaše promena. Vlada Srbije sa time mora da se uhvati u koštac, nazad nema.

Kako kaže, EPS i Srbijagas su prva dva preduzeća sa kojima se radi na tome.

- Mi moramo da budemo konkurentni. Nakon ovoga, slede železnička preduzeća, posebno u kargo transportu. Bez tržišnog načina poslovanja, to je rupa bez dna. Krenuli smo sa EPS-om i Srbijagasom i idemo dalje - dodala je premijerka Srbije na kraju svog obraćanja na Kopaonik biznis forumu.

Video: Sve je spremno za 30. jubilarni Kopaonik biznis forum

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Милојко БизнисМен

    8. mart 2023 | 16:24

    Надам се да ће пропасти ови натовци, што нас бомбардоваше, пре него стигнемо у ту јевропу!

  • Bot

    8. mart 2023 | 16:45

    Srecan 8 ma.. Ops, greska.

  • Vojo

    8. mart 2023 | 16:06

    A gde su braća Rusi nema ih Sine?!?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>