• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čak su se i najveći igrači preračunali: Prazne zgrade na Volstritu gomilaju dugove na računima titana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas je prosečna upotreba kancelarije oko 50% nivoa pre pandemije

  • 0
Volstrit, Wall Street

Foto: Tanjug/AP

Titani sa Volstrita se ponose time što znaju kada da rizikuju, posebno u trenucima neizvesnosti. Ali kako troškovi pozajmljivanja rastu, a trend rada od kuće ostavlja kancelarije u centru grada poluprazne, čak i najveći igrači brzo shvataju da su preračunali piše Bloomberg.

Prošlog meseca, Columbia Property Trust je platio hipoteke u vrednosti od oko 1,7 milijardi dolara na sedam svojih trofejnih zgrada, uključujući toranj u San Francisku koji je zakupio Tviter Elona Maska i nekadašnje sedište Njujork tajmsa, sada dom Snepa.

Finansijski gigant nije usamljen: Brookfield Corp-u., jednom od najvećih vlasnika nekretnina na svetu, takođe je stiglo na naplatu neplaćanje dva nebodera u centru Los Anđelesa, od kojih je jedan sa imenom računovodstvene firme Deloitte.

Neka od nedavnih neispunjenja obaveza su strateška igra za produženje perioda plaćanja ili na drugi način poboljšanja uslova kredita. U drugim slučajevima, vlasnici potpuno odustaju od zgrada i vraćaju ih zajmodavcima.

U svakom slučaju, ovi potezi nagoveštavaju sumorni rasplet za ostatak tržišta: Ako se čak i najkapitalizovaniji menadžeri novca ustručavaju da plaćaju nekretnine sa vrhunskim zakupcima na vrhunskim lokacijama, gde to stavlja vlasnike praznijih, starijih zgrada? 

Baš kao što je e-trgovina ubrzala propast starijih prigradskih tržnih centara, rad na daljinu će desetkovati poslovne četvrti. Jedna brokerska kuća procenjuje da će do kraja decenije biti oko 330 miliona kvadratnih metara viška poslovnog prostora prenosi Bloomberg.

Podsetimo, Amazon pauzira izgradnju svog drugog sedišta u blizini Vašingtona, a matična kompanija Facebook Meta Platforms Inc. smanjila je količinu prostora koji iznajmljuje u Njujorku, dok se Tviter se bori oko zakupa zgrade u San Francisku i upravo je većinu svog sedišta u Njujorku dalo u podzakup.

Grad San Francisko

Foto: Pixabay

Rad od kuće

Danas je prosečna upotreba kancelarije oko 50% nivoa pre pandemije, što bi mogla biti nova norma.

Većina stanodavaca je bila u mogućnosti da zadrži svoje zgrade bez kašnjenja u plaćanju kredita tokom pandemije, jer su kamatne stope blizu nule olakšale nastavak plaćanja ili dobijanje novih sredstava. A sada povratak u kancelarije neki neće ni dočekati.

Skoro 92 milijarde dolara nebankarskog kancelarijskog duga dospeva ove godine i potrebno mu je refinansiranje, prema Udruženju hipotekarnih bankara.

Banke, koje su najveći izvor finansiranja komercijalnih nekretnina, zaziru od kancelarijskih kredita nakon što su regulatori prošle godine upozorili na prekomernu izloženost. Vrednost kancelarijskih zgrada već je pala za 25% u odnosu na pre samo godinu dana, prema podacima firme za analizu nekretnina Green Street.

Drugi problem je što su investitori jednostavno platili previše.

- Osiguranje koje su ljudi napravili kada su kupovali zgrade nije imalo veze sa stvarnošću - kaže David Lipson, predsednik Savills-a za Severnu Ameriku.

- Postojala je fundamentalno nezdrava ekonomija iza poslova - dodao je.

Izgledi su danas daleko mračniji nego 2021. godine, a Federalne rezerve predviđaju da će se stopa nezaposlenosti popeti na 4,6 odsto do kraja godine.

Čak i kada se ekonomija oporavi, jasno je da mnoge zgrade nikada neće. Vlasnici istražuju konverzije u stambene objekte, ali ti poslovi neće umanjiti kancelarijsko snabdevanje u kratkom roku zbog zoniranja, previsokih troškova i složenosti inženjeringa.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>