• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zabrinutost zbog povećanja kamatnih stopa u SAD odražava se na naftu: Cena u padu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brent je pao za 41 cent, ili 0,5%, na 81,18 dolara za barel

  • 0
nafta Foto: Shutterstock

Nafta je danas pala za četvrtu sesiju i na putu je do najvećeg nedeljnog gubitka u poslednjih pet nedelja zbog zabrinutosti da će naglo povećanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama uticati na potražnju za gorivom prenosi Rojters.

Brent je pao za 41 cent, ili 0,5%, na 81,18 dolara za barel. Američka nafta West Tekas Intermediate (WTI) oslabila je 56 centi, ili 0,7%, na 75,16 dolara.

Očekivanja o daljem povećanju kamatnih stopa u najvećoj svetskoj ekonomiji i u Evropi zamaglila je izglede za globalni rast i dovela je do pada obe referentne vrednosti sirove nafte za više od 5% do sada ove nedelje, što je njihov najgori pad od početka februara.

Jačanje dolara takođe čini naftu skupljom za vlasnike drugih valuta.

Što se tiče ponude, navodi se da su Sjedinjene Države privatno pozvale neke trgovce robom da odbace zabrinutost oko isporuke ruske nafte sa ograničenim cenama u pokušaju da pojačaju snabdevanje, što je sugerisalo da bi više ruske nafte moglo da dospe na tržište

Inače, investitori pomno prate smanjenje izvoza iz Rusije, koja je odlučila da smanji proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno u martu.

Rojters je ove nedelje izvestio da Rusija planira da smanji izvoz nafte i tranzit iz svojih zapadnih luka u martu za 10 odsto na dnevnom nivou.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>