• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dve nedelje pre brankota: Šef Silicijumske banke prodao 3,6 miliona dolara u akcijama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prodaja je obavljena preko opozivog trusta koji kontroliše Greg Beker

  • 1
Greg Becker, President and CEO of Silicon Valley Bank (SVB) Foto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

Izvršni direktor banke Silicijumske doline Greg Beker prodao je 3,6 miliona dolara akcija kompanije prema planu trgovanja manje od dve nedelje pre nego što je firma otkrila velike gubitke koji su doveli do njenog neuspeha prenosi Bloomberg.

Prema regulatornim podnescima, Beker je po prvi put u više od godinu dana prodao 12.451 akcija matične kompanije SVB Financial Group 27. februara. On je 26. januara podneo plan koji mu je omogućio da proda akcije.

Podsetimo, američka Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) zaplenila je juče imovinu banke Silicijumske doline, koja je propala nakon što su štediše, uglavnom tehnološki radnici i kompanije koje se bave rizičnim kapitalom, počeli ubrzano da povlače svoj novac.

To se desilo svega nakon nedelju dana nemira izazvanih pismom koje je firma poslala akcionarima da će pokušati da prikupi više od 2 milijarde dolara kapitala nakon gubitka. Saopštenje je dovelo do pada akcija kompanije, iako je Beker pozvao klijente da ostanu mirni.

Ni Beker ni SVB nisu odmah odgovorili na pitanja o njegovoj prodaji akcija i da li je izvršni direktor bio upoznat sa planovima banke za pokušaj povećanja kapitala kada je podneo plan trgovanja.

Prodaja je obavljena preko opozivog trusta koji kontroliše Beker, pokazuju spisi.

Kako Bloomberg dalje piše, ne postoji ništa protivzakonito u vezi sa korporativnim trgovinskim planovima poput onih koji je Beker koristio.

Naime, planove je postavila Komisija za hartije od vrednosti (SEC) 2000. godine kako bi se sprečila mogućnost insajderske trgovine. Ideja je da se izbegnu malverzacije ograničavanjem prodaje na unapred određene datume na koje izvršni direktor može da proda akcije, a tajming je mogao biti samo slučajan.

Međutim, kritičari kažu da unapred dogovoreni planovi za prodaju akcija, nazvani 10b5-1 planovi, imaju značajne rupe, uključujući i to da nemaju obavezne periode hlađenja.

- Ako su razgovarali o povećanju kapitala u vreme kada je plan usvojen, to je veoma problematično - rekao je Dan Tejlor, profesor na Vorton školi Univerziteta u Pensilvaniji koji proučava informacije o korporativnom trgovanju.

U decembru, SEC je finalizirala nova pravila koja bi nalagala najmanje 90-dnevni period hlađenja za većinu planova izvršnog trgovanja, što znači da ne mogu trgovati po novom rasporedu tri meseca nakon što stupe na snagu.

Rukovodioci su dužni da počnu da se pridržavaju tih pravila od 1. aprila.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nismo deca

    11. mart 2023 | 12:01

    Kapetan napušta brod koji tone poslednji a ne prvi. Toliko o pštenju!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>