• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi čovek Amerike neumoljiv: "Ko je kriv za propast Banke Silicijumske doline - odgovaraće za to"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bajden će danas saopštiti na koji način će se američka administracija uhvatiti u koštac sa bankarskom krizom

  • 0
Banka inflacija USA SAD Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD, Džozef Bajden, saopštio je da će oni koji su doveli do propasti Banke Silicijumske doline (SVB) - odgovarati za to, istovremeno najavljujući stroži nadzor i regulisanje rada većih banaka.

Bajden će danas saopštiti na koji način će se američka administracija uhvatiti u koštac sa bankarskom krizom, najvećom u SAD od 2008. godine, koja je primorala regulatorna tela da uvedu niz vanrednih mera pošto je slom SVB-a i Signature banke stvorio rizik od šire, sistemske krize, prenosi Rojters.

Američki predsednik je u nedelju saopštio da su Ministarstvo finansija i direktor Nacionalnog ekonomskog saveta "vredno radili s regulatorima bankarskog sektora", kako bi rešili problem ove dve banke, i dodaje da rešenje "ne dovodi u opasnost dolare finansijskih obveznika".

- Američki narod i američke firme mogu da imaju poverenja da će njihovi depoziti biti na svom mestu kada im budu bili potrebni - saopštio je prvi čovek SAD, i takođe je naveo kako je "čvrsto posvećen tome da oni koji su doveli do ovog nereda u potpunosti odgovaraju", te da se "nastavi s naporima da se ojača nadzor i regulisanje većih banaka".

Kalifornijska Uprava za finansijsku zaštitu zatvorila je u petak SVB, 16. po veličini američku banku.

Banka inflacija USA SAD Foto: Tanjug/AP

SVB je najveća banka koja je propala posle sloma onih u finansijskoj krizi 2008. godine. Američke vlasti su donele odluku da omoguće deponentima da imaju pristup svim svojim depozitima od 13. marta.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>