• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Prvo poskupljenje gasa od 1. maja, drugog možda i neće biti": Za ovoliko nam skače cena

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bajatović kaže da su "cene dobre i da treba da povećamo rezerve"

  • 4

Generalni direktor Srbijagasa, Dušan Bajatović, izjavio je danas da će prvo povećanje cene gasa ove godine biti verovatno od 1. maja i ne veće od 10 odsto, dok drugo poskupljlenje, ako ga bude, neće biti pre poslednjeg kvartala 2022. godine.

Dodao je i da ono zasigurno ne bi bilo dvocireno.

- Po računici Srbijagasa, zatim po onome što su tražili MMF i Svetska banka, a i projekcijama u budžetu i planu poslovanja Srbijagasa - biće jedno poskupljenje, mislim, od 1. maja, i neće biti više od 10 odsto - rekao je Bajatović Tanjugu.

Kako kaže, da li će biti i drugog poskupljenja, zavisi od kretanja na berzi.

- Trenutno je gas oko 500 evra za 1.000 kubika. Prema naftnoj formuli za dve milijarde kubika gasa, koje dobijamo na osnovu dogovora Vučića i Putina, što su dve trećine naših potreba, trenutna cena je oko 330 dolara. Može da se desi da prihodi Srbijagasa budu takvi i prihodi u privredi, i da nam se pomogne u budžetu, da sledeće poskupljenje bude manje ili da ga možda i ne bude - naveo je Bajatović.

- Ostalo nam je 200 miliona kubika gasa u Mađarskoj, što je plaćeno, 286 miliona u Banatskom dvoru i to je plaćeno i ruskih 294 miliona, ali to i ne moramo da računamo. Računamo da bismo u Mađarskoj mogli da uskladištimo još 200 miliona metara kubnih, jer su cene relativno povoljne - kazao je generalni direktor Srbijagasa, napominjući da je kapacitet Banatskog dvora 550 miliona kubika i da Srbjagas želi tu da utisne dodatnih 200 miliona kubika.

Napomenuo je da su "cene dobre i da treba da povećamo rezerve", u slučaju da dođe eventualno do terorističkih akata u Crnom moru koji bi uticali na Turski tok.

- Biće možda promene odnosa Turske i Mađarske prema Rusiji, pa da ne bismo bili u toj vrsti problema.

Podsetimo, Bajatović je o ovom govorio prvi put na Kopaonik biznis forumu. 

Video: Tabaković: Ovo je vreme kada je neophodno jedinstvo, bez obzira na razlike

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>