• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

20 banaka koje mašu crvenom zastavicom, baš kao što je to radila banka Silicijumske doline

Vreme čitanja: oko 2 min.

Postoji još dvadesetak banaka koje sede na ogromnim potencijalnim gubicima hartija od vrednosti

  • 6
Nemačka banka inflacija Foto: Tanjug/AP

Banka Silisijumske doline, koja je bila jedna od ključnih za starape, se suočila sa savršenom olujom, ali je ima dosta drugih banaka sa visokim nivoom nerealizovanih hartija od vrednosti od 31. decembra.

Banka Silicijumske doline propala je u petak nakon što je cena akcija njene matične kompanije pala za rekordnih 60 odsto.

Trgovanje akcijama SVB finansijske grupe zaustavljeno je rano u petak, nakon što su akcije ponovo potonule u pretprodajnom trgovanju. Ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da je SVB jedna od nekoliko banaka koje je „veoma pažljivo pratila“. Reakcija je usledila od nekoliko analitičara koji su razgovarali o riziku likvidnosti banke.

Kalifornijski regulatori zatvorili su banku Silicijumske doline i predali "olupinu" Federalnoj upravi za osiguranje depozita. Signature Bank potom  je zatvorena od strane državnih regulatora.

Ispod je lista od 10 banaka koje je Market voč izdvojio a koje pokazuju slične crvene zastavice onima koje je SVB Financial mahao tokom četvrtog kvartala.

Najnovija dešavanja u industriji uključuju mogućnost hitnog kreditiranja koju su uspostavili savezni regulatori kako bi pomogli bankama da izbegnu prodaju hartija od vrednosti ako treba da prikupe gotovinu za pokrivanje odliva depozita. Regulatori su takođe rekli da će svi deponenti banke Silicijumske doline i propale Signature banke iz Njujorka imati pristup njihovom novcu - čak i neosiguranim depozitima.

Jedinstveni aspekt SVB-a bio je višedecenijski fokus na industriju rizičnog kapitala. Rast kredita banke se usporavao kako su kamatne stope rasle. U međuvremenu, kada je u četvrtak najavljivao prodaju hartija od vrednosti od 21 milijardu dolara, SVB je rekao da je preduzeo akciju ne samo da smanji rizik kamatne stope, već i zato što je „sagorevanje gotovine klijenata ostalo povišeno i dodatno se povećalo u februaru, što je dovelo do nižih depozita nego što je predviđeno.”

banke Foto: FactSet/Printscreen

SVB je procenio da će ostvariti gubitak od 1,8 milijardi dolara na prodaji hartija od vrednosti i rekao je da će prikupiti 2,25 milijardi dolara kapitala kroz dve ponude novih akcija i ponudu konvertibilnih obveznica. Ta ponuda nije završena.

Dakle, čini se da je ovo primer šta može poći po zlu sa bankom fokusiranom na određenu industriju. Kombinacija bilansa koji je težak sa hartijama od vrednosti i relativno malim zajmovima, u okruženju sa rastućom stopom u kojoj su cene obveznica pale i u kojem deponenti specifični za tu industriju i sami pate od pada gotovine, dovela je do problema likvidnosti.

Banke koriste svoj kapital prikupljanjem depozita ili pozajmljivanjem novca bilo da daju novac na zajam ili da kupuju hartije od vrednosti. Oni zarađuju razliku između svog prosečnog prinosa na kredite i investicije i prosečnih troškova za sredstva.

Video: Vučić: Nas bankarski sektor je 100 odsto siguran

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • West

    13. mart 2023 | 17:58

    Prenaduvan sistem. Stampanje dolara bez pokrica, dostigao je svoj vrhunac. Slwdi pucanje

  • Box

    13. mart 2023 | 13:13

    Gotovi smo...

  • Drakce

    13. mart 2023 | 18:06

    E pa sad dolaze na naplatu trilioni naštanpanih dolara za vreme kovida koji su oni lansirali pa su planirali da ih navale na nasa leđa .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>