• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Energije ima dovoljno: Velika konferencija Emobility Battery u Beogradu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

U srpsku prestonicu dolaze predstavnici Slovenije, Hrvatske, Austrije, Mađarske i naravno, Srbije

  • 1
Električni automobili Foto: Shutterstock

Još samo dve nedelje deli nas od 1. Emobility Battery konferencije u Beogradu. Program događaja je (gotovo) završen, a organizator konferencije, kompanija Emobility, uspela je da u Beograd dovede vrhunske stručnjake iz celog regiona.

Možemo reći da će se u Beogradu okupiti cvet znanja o baterijama iz cele srednje Evrope. Naime, u srpsku prestonicu dolaze predstavnici Slovenije, Hrvatske, Austrije, Mađarske i naravno, Srbije.

Konferencija će se održati u hotelu „Metropol“ 23. marta, a dan ranije, većina stručnjaka biće prisutna na tribini, gde će odgovarati na mnoga zanimljiva pitanja na temu baterija, koje će im postavljati studenti raznih fakulteta. Studentska tribina održaće se u Domu omladine Beograda.

„Odluka da se pripremi i tribina za studente doneta je potpuno spontano“, kaže predsednik Emobilityja, Primož Lemež.

„Posao s baterijama postaje sve obimniji, baterije postaju jedan od najvažnijih proizvoda na svetu. Ne samo za automobilsku industriju, prelazak na obnovljive izvore zahteva skladištenje energije i za sve ostale elektronske uređaje... Ukratko, baterije će biti izuzetno važne u svim sferama života, kao uostalom, i u medicini, gde već sada spasavaju živote. Iz tog razloga bismo takođe želeli da mladima predstavimo baterije i sve mogućnosti koje one pružaju.“

Sledećeg dana biće održana konferencija na kojoj će se okupiti stručnjaci iz raznih oblasti vezanih za korišćenje baterija, ne samo iz automobilske sfere. Iako će među predavačima i sudionicima biti popriličan broj „automobilista”, kao što je primera radi Ivan Dogan iz kompanije Rimac Technology. Verovatno nema potrebe predstavljati Matu Rimca i njegove uspehe u oblasti električnih automobila i razvoja pratećih tehnologija. Ivan je u ovoj kompaniji čovek koji je zadužen za razvoj baterija, a budući da je upravo firma Rimac Automobili konstruisala najmoćniji automobil na svetu, njegovo predavanje će sigurno privući veliko interesovanje.

Iz Slovenije dolazi profesor doktor Robert Dominko, svetski priznati stručnjak u oblasti hemije baterija. On je jedan od najistaknutijih istraživača novih materijala za baterijske ćelije.

Dr Gerfrid Jungmajer se ekološkim pitanjima bavi od pojave prvih električnih automobila, a naravno jedno od najvažnijih pitanja kod električnih automobila je baterija.

Iz Mađarske dolazi predsednik baterijskog udruženja HUBA dr Peter Kaderjak. Mađarska je najveći evropski proizvođač baterija, a u ovoj zemlji, pored četiri velike fabrike, postoji i čitav niz laboratorija, malih preduzeća, programera baterijskih elektronskih sistema... Ne samo zbog značajnog mađarskog razvoja na planu baterija, već i zbog mogućih poslovnih veza, dolazak dr Kaderjaka na konferenciju je od izuzetne važnosti.

Zatim su tu Nemanja Mikać i dr Marko Luković. Prvi je izuzetno uspešan srpski preduzetnik u oblasti baterija, a drugi jedan od najistaknutijih dizajnera i dobitnik mnogih nagrada za dizajn širom sveta, s posebnim interesovanjem za automobile. On će nam reći šta da očekujemo i koje opcije će dizajneri imati kada čvrste baterije zaista stupe na scenu.

Uvodnu reč održaće Primož Lemež, predsednik organizacionog odbora, a svi koji poznaju Primoža, znaju da će njegov uvod verovatno biti prilično provokativan.

Konferencija o baterijama ove godine trajaće samo jedan dan, mada su organizatori svesni dve stvari: da ovo nije samo izolovana konferencija, već da će morati da se održi još nekoliko pre nego što ljudi saznaju dovoljno o ​​tajni baterija, kao i da će sledeća trajati najmanje dva dana.

Video: Argentici električnim pogonom povampirili legendarnog fiću: Ide 80 na sat i prelazi 50 kilometara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Valjevac

    14. mart 2023 | 07:21

    Nema bez Dizela i Benzina nista .. Kakve baterije, to samo za igracke decije!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>