• 14

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovako izgleda kartica s popustima za penzionere: Počinje prijava, procedura traje 2 minuta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve je spremno, link za prijavu će biti aktivan od ponoći, a formular za popunjavanje je jednostavan. Za prijavu je potrebna samo lična karta, a čitava procedura traje do dva minuta.

 • 14

Prijava za penzionerske kartice počinje sutra, a najstariji će za njih moći da se prijave na sajtu Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) ili u filijalama Fonda PIO.

Kartice će najstarijima omogućiti popuste pri kupovini i plaćanju usluga, a kako je ranije najavljeno njihovo korišćenje počeće od oktobra.

Link za prijavu na sajtu će biti aktivan od sutra.

Takođe, Fond PIO će, u sredu u podne, na Trgu Republike promovisati prijavu za penzionersku karticu, a zainteresovani penzioneri će i na samoj promociji moći da se prijave za izdavanje kartice. Dovoljno je da kod sebe imaju ličnu kartu.

Prijava će se raditi elektronski, a samo prijavljivanje, kako navode u Fondu PIO, traje do dva minuta.

Penzionerima će na raspolaganju biti i brošure sa osnovnim informacijama o novim penzionerskim karticama, a predstavnici Fonda će im dati sve dodatne informacije o načinu korišćenja kartice i pogodnostima koje će moći da ostvare.

Pravo da dobiju kartice imaće svi koji su na platnom spisku Fonda PIO, dakle korisnici penzija, ali i naknada kao što su ona za negu i pomoć drugog lica, telesno oštećenje, privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju.

Penzionerska kartica će moći da se preuzme lično, preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika i koristiće se uz važeći lični identifikacioni dokument.

Firme, javna preduzeća, privredna društva i institucije koje će se uključiti u ovaj projekat obezbediće mogućnost benefita po osnovu bodova, a bodove će vlasnicima kartice obračunavati Fond PIO po svakoj realizovanoj potrošnji za koju su dobili fiskalni račun.

U Ministarstvu finansija je rečeno da bi korisnici prilikom plaćanja roba i usluga trebalo da kasiru pokažu penzionersku karticu i da tako dobijaju bodove koje kasnije mogu da iskoriste za ostvarivanje dodatnih pogodnosti.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Siniša Mali, MBA, CFA, CAIA (@mali_sinisa)

Za utrošenih 500 dinara na ovaj način, dobija se jedan bod, a bodovi se kasnije mogu iskoristiti za ostvarivanje dodatnih pogodnosti, pri čemu se mesečno po kartici može dobiti najviše onoliko bodova koliko iznosi prosečna penzija u Srbiji.

Ministar finansija Siniša Mali, pozvao je i društveno odgovorne kompanije da se uključe u akciju i pomognu nam u ovom važnom projektu koji predstavlja još jedan od načina da našim penzionerima pokažemo da brinemo o njima.

Video: Mali: Penzije su bezbedne, stabilne i isplaćujemo ih iz realnih izvora

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ogi

  14. mart 2023 | 17:54

  Koliko puta su bile te kartice i nista samo bacanje para na stampanje. Penzioneri koji u svom mestu nemaju dovoljno za osnovne namirnice , veliki trgovinski lanci ne postoje , pozoriste i muzeji udaljeni 100 km. Cemu sluze tamo gde nema toga .Bolje da su povecali penzije najsiromasnijim penzionerima.

  82
  2

  Podelite komentar

 • KELE

  14. mart 2023 | 18:45

  PIO fond je već ispostavio penzionerske kartice,koje se uopšte ne razlikuju od ovih koje će sada da se štampaju.Jednostavnije bi bilo da se stare kartice prilagode kako bi se koristile u trgovinskim lancima i prodavnicama nego da se troše pare na štampanje novih.To ne liči na Malog koji gleda da što više "uštedi".Mora da "neko"treba da zaradi velike pare.Nikada se mi nećemo opametiti,na žalost.

  65
  1

  Podelite komentar

 • JS

  14. mart 2023 | 18:42

  Mora da zaradi, onaj ko je smislio pametne kartice i priču. Onaj što je pokupio kajmak, za one šarene knjižice, onomad.

  46
  1

  Podelite komentar