• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Saudijska Arabija na vazduhoplovnoj mapi: Rijad Er želi da postane vodeći prevoznik

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nacionalni prevoznik izrazio je nameru da kupi do 121 Dreamliner, što će ujedno biti peta najveća komercijalna porudžbina po vrednosti u istoriji Boinga

  • 0
Avion, motor aviona, ilustracija Foto: Pixabay

Boing i Rijad Er saopštili su juče da je novi avio-prevoznik iz Saudijske Arabije odabrao 787 Dreamliner da pokrene svoje globalno lansiranje i podrži cilj upravljanja jednom od najefikasnijih flota na svetu piše fl360aero.

Rijad Er, nova avio-kompanija svetske klase koju je pokrenuo Saudijski fond za javna ulaganja (PIF), dodao je da je naručio 72 aviona Boing 787-9 Dreamliner u okviru ugovora vrednog više milijardi dolara.

Ovaj sporazum je deo šireg strateškog plana Saudijske Arabije za transformaciju zemlje u globalno avijacijsko čvorište. U celini, nacionalni prevoznik izrazio je nameru da kupi do 121 Dreamliner, što će ujedno biti peta najveća komercijalna porudžbina po vrednosti u istoriji Boinga.

- Ovo je značajan dan za PIF i Rijad Er i naglašava našu odlučnost da značajno proširimo povezanost Saudijske Arabije sa svetom. Naša posvećenost je da kreiramo svetsku klasu avio-kompanije i partnerstvo sa Boingom u izgradnji flote je sledeći korak u postizanju aspiracija da Saudijska Arabija postane globalno transportno čvorište. Radujemo se negovanju snažnih strateških odnosa unutar šireg vazduhoplovnog ekosistema dok nastavljamo da oblikujemo novu avio-kompaniju da postane jedan od vodećih prevoznika širom sveta - rekao je Yasir Al-Rumayyan guverner PIF-a i predsednik Rijad Er-a.

Prve isporuke širokotrupnog aviona su zakazane za početak 2025. godine, što će podržati ambiciozni cilj zemlje da opsluži 330 miliona putnika i privuče 100 miliona poseta do 2030. godine.

Kada je reč o ekonomskom uticaju, u Americi, se očekuje da će sporazum podržati blizu 100.000 direktnih i indirektnih poslova i više od 300 dobavljača širom 38 zemalja, uključujući 145 američkih malih preduzeća, dok se u Saudijskoj Arabiji očekuje da će nova avio-kompanija dodati 20 milijardi dolara za rast BDP-a bez nafte i stvaranje više od 200.000 direktnih i indirektnih poslova.

Ova porudžbina takođe povlači značaj ekoloških ciljeva Rijad Er-a jer želi da upravlja jednom od najnovijih i najodrživijih flota na svetu, i takođe, dok namerava da ispuni najstrože propise o buci.

Video: Mesec, nebo, zvezdice i luksuzni ugođaj, a od cene će vam se zavrteti u glavi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>