• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Prebacujemo se sa problema američkih banaka na probleme evropskih": Akcije ponovo na udaru

Vreme čitanja: oko 1 min.

Indeks evropskih bankarskih akcija pao je tokom rane trgovine i bio je prema poslednjim informacija niži za pet odsto

  • 2
signature banka Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Akcije evropskih banaka ponovo su se našle na udaru, nakon rekordnog pada akcija švajcarske banke Kredi Svis, pošto je njen najveći deoničar saopštio da ne može povećati svoj udeo od 10 odsto.

Kredi Svis je pao ispod 2 švajcarska franka po akciji prvi put nakon što je Saudijska nacionalna banka saopštila da ne može povećati udeo u vlasništvu od 10 odsto zbog regulatornih problema, preneo je Rojters.

Deonice švajcarske banke bile su niže za 20,2 odsto. Trgovanje akcijama bilo je obustavljeno nekoliko puta od strane operatera berze kako bi se smanjio obim trgovine i pad akcija.

Indeks evropskih bankarskih akcija pao je tokom rane trgovine i bio je prema poslednjim informacija niži za pet odsto, dostigavši najniži nivo od 4. januara.

Vrednost indeksa opala je za 13 odsto u odnosu na prošlu srede, što je njegov najveći nedeljni pad od početka rata u Ukrajini.

- Tržište je veoma nestabilno. Prebacujemo se s problema američkih banaka na probleme evropskih banaka, pre svega Credit Suisse-a - rekao je šef odeljenja rada sa klijentima u italijanske banci "Ifigest" u Milanu, Karlo Frančini.

Kako je on naveo veruju da se kriza sa Kredi Svis može rešiti i da banka neće bankrotirati.

Akcije švajcarske banke "UBS" poslednje su pale za 6,8 odsto, takođe akcije francuskih banka "BNP Paribas" i "Societe Generale" pale su za 8,7 odsto i 9,5 odsto.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    15. mart 2023 | 16:29

    YELLOW SUBMARINE !!!! STAMPANJE DOLARA U 3 SMENE DAJE REZULTATE !!!

  • Nebojša Berak

    15. mart 2023 | 18:43

    Dolar je bezvredniji od utrosenog toalet papira i sada se vidi potpuni besmisao dolara i pljacka koju sirom sveta rade sa dolarom. Dolar mora biti unisten a Rotsildima i Rokfelerima Vartburzima i Morganima oduzeta kontrola tokova novca i karticnih proizvoda

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>