• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je novac siguran? Evo šta treba da znate o propasti banaka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tokom prošle nedelje previše štediša je odjednom pokušalo da povuče svoj novac iz banke Silicijumske doline, što je rezultiralo njenim kolapsom

  • 1
Banka, novac, kredit

Foto: Shutterstock

Nedavni kolaps banke Silicijumske doline, koja je sa sobom povukla i njujoršku Signature banku, probudilo je kod američkih građana pitanje sigurnosti njihovog novca prenosi Cbs.

Tokom prošle nedelje previše štediša je odjednom pokušalo da povuče svoj novac iz banke Silicijumske doline, što je rezultiralo njenim kolapsom.

Banka je morala da proda svoje trezorske obveznice i druge hartije od vrednosti sa velikim gubitkom kako bi klijentima dala gotovinu. Svi znamo kako se brzo vesti šire društvenim mrežama, što je dodatno doprinelo iznenadnoj propasti Silicijumske doline.

Regulatori su ubrzo nakon toga preuzeli kontrolu nad njujorškom bankom Signature, ističući da je taj potez bio neophodan kako bi zaštitili štediše nakon što je veliki broj ljudi povukao novac.

Kao odgovor, regulatori su garantovali za sve depozite u dve banke i kreirali su program koji će pomoći da se druge banke zaštite od naleta depozita.

Šta nam dešavanje u Americi govori o bankarskom sistemu, koliko je novac siguran?

Naime, u Americi su svi depoziti do 250.000 dolara osigurani od strane Federalne korporacije za osiguranje depozita, a FDIC takođe ima solidnu evidenciju o osiguranju depozita iznad te granice.

Takođe, skoro sve banke su osigurane od strane FDIC, dok su  kreditne unije osigurane od strane Nacionalne uprave za kredtne unije.

Pojedinci ili preduzeća sa velikim iznosima depozita se podstiču da rasporede svoja sredstva na različite finansijske institucije, s obzirom da FDIC osigurava do 250.000 dolara po deponentu i banci za svaki tip računa.

Gde je novac sigurniji?

Postoje znakovi koji ukazuju da je banka u nevolji, kaže urednik  investicionog sajta Investopedia Kaleb Silver.

"Pratite cene akcija banke. Gledajte kvartalne i godišnje izveštaje banke. Postavite upozorenje na Guglu da vam šalje vesti u vezi sa dešavanjem u vašoj banci", ističe.

- Ako pokušavaju da prikupe novac kroz ponudu akcija, ili ako pokušavaju da prodaju više akcija, mogli bi imati problema u svom bilansu stanja - dodaje Silver.

Uprkos trenutnim dešavanjima, stručnjaci ne preporučuju povlačenje novca sa računa. Držanje novca u banci, umesto u slamarici je svakako sigurnije, pogotovo kada je taj novac osiguran.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    16. mart 2023 | 17:51

    Da li kod nas postoji garancija i do koliko dinara /evra/?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>