• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

CEO investicione kompanije BlackRock o slomu banaka: "Prerano je da znamo..."

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vrlo je moguće da neke banke ubuduće povuku kreditiranje...

  • 0
Leri Fink Leri Fink / Foto: THOS ROBINSON / Getty images / Profimedia

Izvršni direktor investicione kompanije BlackRock, Lorens Leri Fink, upozorio je da je regionalni bankarski sektor u SAD i dalje izložen riziku nakon kolapsa Banke Silicijumske doline.

Štaviše, i dalje je mišljenja da bi ubuduće moglo doći do zaplena imovine još banaka u zemlji. Podsećamo, ubrzo nakon SVB, neslavno je prošla i njujorška banka Signature.

Fink je rekao da "nije jasno da li će bankarska kriza, izazvana porastom kamata, zahtevati više žrtava", ali je napomenuo da je neizbežno da neke banke ubuduće povuku kreditiranje, kako bi poboljšale svoje bilanse stanja.

To će, zauzvrat, smatra ovaj stručnjak - navesti klijente banaka da se više okreću tržištima kapitala za svoje finansiranje, suočeni sa "neusklađenostima imovine i obaveza" koje su uticale na banku Silicijumske doline i druge institucije.

Ipak, izvršna vlast je priznala da je brza regulatorna akcija pomogla da se izbegne šira kriza.

- Prerano je da znamo koliko je šteta rasprostranjena. Regulatorni odgovor je do sada bio brz, a odlučne akcije su pomogle da se izbegnu rizici od zaraze. Ali, tržišta su i dalje na ivici - ističe Fink.

Inače, u međuvremenu je ceo svet doživeo potres u bankarskom sistemu, nakon "pucanja" Kredi Svisa.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>