• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

UBS ima konkretnu ponudu? Žurba da se sklopi posao do večeras: Upitna jedna stavka zakona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Možda više nije "vruća" vest da UBS razmatra akviziciju Kredi Svisa, ali ovo jeste...

  • 0
ubs Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Juče je odjeknula vest da gigantska švajcarska investiciona multinacionalka UBS, navodno, ima u planu akviziciju Kredi Svisa - u potpunosti ili delimično.

Pisalo se da su "razgovori u toku", te da nije "jasno da li će doći do bilo kakvog dogovora".

Međutim, FT danas piše da UBS, navodno, nudi do milijardu dolara za ovo potencijalno preuzimanje, pri čemu švajcarske vlasti sada nastoje da promene državne zakone, kako bi se zaobišlo glasanje akcionara o transakciji.

Zašto to čine? Žuri im se. I to vrlo, dok akcije Kredi Svisa nastavljaju svoju turbulentnu putanju. Posao bi, dodaje se, trebalo sklopiti pre ponedeljka.

Ugovor o svim akcijama između dve najveće švajcarske banke trebalo bi da bude potpisan u nedelju, 19. marta, uveče, rekle su četiri osobe upućene u ovaj slučaj.

Ponuda je saopštena danas prepodne, sa cenom od 0,25 švajcarskih franaka po deonici, koja se plaća u akcijama UBS-a, što je daleko ispod zaključne cene Kredi Svisa od petka - 1,86 franaka.

UBS je, takođe, insistirao na "materijalnoj nepovoljnoj promeni" (material adverse change), koja poništava dogovor ako njen kreditni raspon skoči za 100 baznih poena ili više, piše FT.

kredi svis Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Ipak, situacija se brzo razvija i nema garancije da će uslovi ostati isti ili da će dogovor pasti, naglasila su sva četiri izvora. Neki su rekli da su trenutni uslovi nepravedni za Kredi Svis i njene akcionare, a drugi su kritikovali planove da se ponište regularna pravila korporativnog upravljanja - sprečavanjem glasanja akcionara UBS-a.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>