≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučić citirao Lamborginija na sastanku sa italijanskim kompanijama: "Biti preduzetnik, znači imati viziju"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tajani je rekao da je cilj Foruma da se podrži rast srpske ekonomije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonijem Tajanijem.

Vučić je, obraćajući se medijima na početku konferencije citirao Lamborginija: "Biti preduzetnik znači imati viziju, verovati u nju, i imati hrabrosti da je ostvariš". 

- Italija nam je najbliža velika ekonomija. Udvostručili smo trgovinsku razmenu. Spoljnotrgovinska razmena dve zemlje dostigla je prošle godine 4,6 milijarde evra", naveo je Vučić i dodao da će sa Stelantisovim pogonom, ta razmena biti neuporedivo veća.

Istakao je da je Italija za Srbiju istinski prijatelj i da su italijanski preduzetnici uvek dobrodošli u Srbiju. Dodao je da su najveće banke u Srbiji, italijanske. 

"Molim sve italijanske kompanije da dođu u Srbiju", poručio je Vučić i dodao da nudimo siguran ambijent za ulaganja.

 

Aleksandar Vučić, Antonije Tajani

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Tajani: Italija želi da bude prisutnija u Srbiji

Italijanski ministar spoljnih poslova Tajani izjavio je da Italija želi da bude prisutnija u Srbiji i na Balkanu, za koji je rekao da ima strateški značaj i koji mora da oseti da ih vole i cene susedne zemlje.

"Počeli smo od velike balkanske zemlje koja je kandidat za članstvo u EU. To je političko opredeljenje za šta je Italija radila, da ponovo bude prisutna u Srbiji i svim delovima Balkana. Želimo da i u budućnosti sarađujemo sa ljudima sa kojima smo sarađivali u prošlosti", rekao je Tajani.

On je kazao da je Italija zemlja koja je finansijski razvijena i da ima četiri miliona malih i srednjih preduzeća i da je uveren da može da izvozi svoja znanja i proizvode.

"Moramo da internacionalizujemo poslovanje preduzeća tako što ćemo da sarađujemo sa prijateljskim zemljama i osnivamo mešovita preduzeća za dobrobit Srbije i Italije, kao i da ojačamo kandidaturu Srbije", rekao je Tajani.

"Želimo Srbiju u EU, da dobije efektivno članstvo. Želimo da otvaramo nova radna mesta. Suočavamo se sa izazovima poput borbe protiv klimatskih promena. Moramo da sarađujemo u fundamentalnim sektorima. Važno je da se poslovni ljudi sastanu i zajedno grade nešto za dobrobit naših zemalja, da se posvetimo nauci i istraživanjima bez čega nema rasta. Taj spoj između ekonomije i naučne saradnje naših zremalja je od presudnog značaja", rekao je Tajani.

Prema njegovim rečima, cilj foruma je da pokaže i da se svima da signal da je Italija zainteresovana i da su susreti deo održive strategije.

Tajani je najavio otvaranje prvog sedišta italijanske agencije za osiguranje izvoznih kredita, koja podržava kreditiranje preduzeća koja žele da učestvuju na tržištu u inostranstvu.

Na forumu će učestovati 246 kompanija iz Srbije i 149 italijanskih, a već je zakazano i oko 400 bilateranih sastanaka, rečeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS), koja organizuje forum uz podršku italijanskih partnera, Ambasade Italije u Srbiji i Agencije za trgovinu Italije.

Forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije koji se održava u okviru zvanične posete italijanske državno-privredne delegacije Srbiji, počeo je sa radom u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i potpredsednika Saveta ministara i ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonija Tajanija.

Video: Bili smo u Italiji: Ovako se pravi čuvena kafe Vergnano koja postoji 140 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruža

    21. mart 2023 | 10:50

    Otvaranje fabrika i Srbiji je bitno zbog Jos bolje budućnosti.

  • Sanjalica

    21. mart 2023 | 09:59

    Nadamo se uspešnoj saradnji sa Italijom. A našem predsedniku svaka čast na svakodnevnoj borbi za bolju budućnost Srbije!

  • Ceca

    21. mart 2023 | 09:55

    Već duže vreme ogroman broj italijanskih kompanije veoma uspešno posluje kod nas. Nadam se da će nakon ovog foruma taj broj dodatno porasti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>