• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poruka za investitore iz Italije: 10 stvari koje treba da znate o Srbiji

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta Srbija nudi investitorima?

  • 0
investicije Srbija Foto: Shutterstock, Mateja Beljan, Milena Đorđević

U tekstu pod naslovom “Investicije u Srbiji: ulaznica za ceo region” objavljenom u italijanskom poslovnom dnevniku Il Sole 24 Ore predsednik Privredne Komore Srbije, Marko Čadež pozvao je italijanske kompanije da investiraju u Srbiju.

Ovo je 10 izdvojenih poruka italijanskim privrednicima:

1️⃣ Nema danas od Srbije boljeg mesta za ulaganje, boljeg mesta da plasirate, sačuvate i uvećate svoj kapital. Svaki evro danas uložen u srpsku ekonomiju, na jednom od malobrojnih rastućih tržišta i jednoj od najperspektivnijih tačaka na investicionoj mapi Evrope, vrlo brzo i višestruko će vam se vratiti

2️⃣ Šta Srbija nudi investitorima?

Osim blizine tržišta, očuvane sigurnosti, stabilnosti i rasta, potvrđenog kreditnog rejtinga, investitori biznis pokreću jednostavnije, građevinske dozvole dobijaju brže i posluju lakše i jeftinije. U Srbiji su niži operativni troškovi nego na konkurentskim lokacijama. Imamo čitav paket - poreskih i carinskih olakšica, državnih subvencija i podsticaja za ulaganje u istraživanje i razvoj, podršku lokalnih samouprava, funkcionalnu infrastrukturu… Kompanije koje u Srbiji proizvode već izvoze bez carina na tržišta sa 1,3 milijarde potrošača širom sveta, a u toku su pregovori o slobodnoj trgovini sa Kinom, Južnom Korejom i UAE.

3️⃣ Italijanske kompanije ulaskom na tržište Srbije otvaraju velika vrata celog Zapadnog Balkana, kupuju ulaznicu za buduće zajedničko regionalno tržište sa gotovo 20 miliona potrošača.

4️⃣ Iako je Italija je jedan od naših najznačajnijih trgovinskih partnera sa 4,6 milijardi evra dostignute robne razmene u prošloj godini i jedan od najvećih investitora u Srbiji sa 3,9 milijardi evra ukupnih ulaganja, inicijalnih i tokom poslovanja, postoji veliki neiskorišćeni potencijal za nove kvalitetne investicije iz Italije.

5️⃣ Na dobrim temeljima koje su postavile italijanske kompanije, finansijske institucije i preduzetnici aktivni u Srbiji njih gotovo 1.300 sa 28.500 zaposlenih, očekujemo novi talas italijanskih investicija.

6. Forum o ekonomskom i naučnoj saradnji Srbije i Italije otvario je novo poglavlje u privrednim odnosima dve zemlje. Interesovanje potencijalnih investitora se širi, iz sektora tradicionalne saradnje - automobilske, tekstilne i industrije obuće, mašinske, elektro, metaloprerađivačke, drvne i prehrambene industrije, na teren zelene i energetske tranzicije, primene visokih tehnologija u proizvodnji hrane, e mobilnosti.

Marko Čadež, Srbija, Italija Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

7. Investitori iz Italije mogu da računaju na lokalne firme kao pouzdane partnere i na IT sektor kao oslonac visokotehnološkim kompanijama koje u Srbiji osim fabrika sve više otvaraju i svoje istraživačko razvojne centre. I na ono najvrednije što imamo – ljude, konkurentnu, obučenu, kvalifikovanu radnu snagu i vrsne stručnjake i inženjere priznate u svetu.

8. Srbija pokreće velike projekte zelene i energetske tranzicije. Samo u sektoru energetike trebalo bi da uložimo 16-17 milijardi evra. Ništa manji nije prostor za investicije u projekte za tretman svih vrsta otpada i otpadnih voda, čija je procenjena vrednost oko 15 milijardi evra. Za to nam je značajan priliv stranog privatnog kapitala i dragocen trasfer znanja, savremenih tehnologija i opreme.

9. Srbija ima snažnu sirovinsku bazu i tradiciju u poljoprivrednoj proizvodnji i preradi, a italijanske investicije u nova postrojenja i modernizaciju postojećih na bazi agritech-a doneće proizvode više dodate vrednosti i obostrane koristi – Srbiji bolji izvozni učinak, a investitorima veći profit.

10. Velike mogućnosti za italijansku građevinsku industriju da se uključi u kapitalne infrastrukturne projekte koje Srbija realizuje uz podršku EU.

Video: Uspeli smo da privučemo gotovo 63% ukupnih stranih direktnih investicija za ceo zapadni Balkan

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>