• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otvoren 55. Sajam automobila, Vesić: Država i Ministarstvo će se prilagoditi transformaciji auto industrije

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vesić je otvario 55. Međunarodni salon automobila i 15. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion", na Beogradskom sajmu

  • 1
Sajam automobila automobili Goran Vesić Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i država Srbija, radiće na stvaranju uslova kako bi se ispratile intenzivne i istorijske promene u automobilskoj industriji kao što je elektrifikacija vozila, rekao je ministar Goran Vesić prilikom otvaranja 55. Međunarodnog salona automobila i 15. Međunarodnog sajma motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion", na Beogradskom sajmu.

- Za nas kao Ministarstvo veoma je važno da obezbedimo uslove. Kao država nastavljamo sa isplatom subvencija za kupovinu elektro-automobila, a od prvog januara naredne godine ćemo krenuti sa procesom deregistracije. Obezbedili smo 100 miliona evra za 140.000 automobila koji će moći da se deregistruju - to su automobili koji imaju motore euro jedan, dva i tri, a da vlasnici onda kupe polovni automobil koji nije stariji od 2015. godine sa motorom euro 6 - rekao je Vesić.

U našoj zemlji, dodao je, ima oko 560.000 automobila sa motorima euro jedan,dva i tri, i na teritoriji Srbije registrovano oko 2,8 miliona, za milion više nego pre 10 godina.

U narednom periodu, rekao je Vesić, Ministarstvo planira postavljanje oko 100 novih punjača za elektro-automobile na samim autoputevima i brzim saobraćajnicama, a u okviru izmena Zakona o planiranju i izgradnji uvede obavezu da prilikom izgradnje zgrada određen broj mesta ima elektropunjače.

- Pored toga uvodimo obavezu da na svakoj pumpi postoji određeni broj punjača za električne automobile, počeli smo da gradimo pametne autoputeve, a prvi takav je Moravski koridor čiji ćemo prvi deo pustiti sada već krajem marta, početkom aprila i nastavićemo sa ulaganjem i promocijom elektromobilnosti", naglasio je Vesić.

Ministar Vesić je nakon otvaranja obišao zajednički štand Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva unutršanjih poslova, JP Puteva Srbije i Koridora Srbije, i tom prilikom učestvovao u simulaciji prevrtanja automobila, koji je priredio MUP te ponovio da je bezbednosni pojas izuzetno značajan u slučajevima ovakvih nesreća.

Video: Otvoren Sajam automobila u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • truck driver

    21. mart 2023 | 23:02

    Sta ce punjaci na benzinskim pumpama, to se stavlja u trznim centrima, jer treba da se puni minimum sat vremena. U soping centar em puni em seta i trosi pare, sta da radi na beziskoj pumpi, da blokiraju bezinsku pumpu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>