• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mirović: Novi investicioni ciklus u Vojvodini vredan šest milijardi dinara

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Reč je o projektima u oblastima saobraćajne infrastrukture, vodosnabdevanja, zaštite voda, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, zdravstvene zaštite i razvoja sporta

  • 0

Za realizaciju 37 novih projekata u AP Vojvodini i nastavak finansiranja deset projekata koji su planirani kao višegodišnji, Pokrajinska vlada je izdvojila gotovo šest milijardi dinara.

Reč je o projektima u oblastima saobraćajne infrastrukture, vodosnabdevanja, zaštite voda, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, zdravstvene zaštite i razvoja sporta.

- I ove godine smo, preko Uprave za kapitalna ulaganja, raspisali javni poziv na koji se odazvala većina lokalnih samouprava, sa kojima ćemo zajednički realizovati značajne investicije na teritoriji Vojvodine - izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prilikom uručenja ugovora predstavnicima 36 lokalnih samouprava za finansiranje i sufinansiranje projekata.

Mirović je naglasio da je cilj da se pokrenu, kao i ranijih godina, značajne investicije koje će pre svega doprineti lokalnom ekonomskom razvoju, ali i boljem i kvalitetnijem životu svih stanovnika Vojvodine.

Prema Mirovićevim rečima, pored ovih projekata, iz pokrajinskog budžeta u ovoj godini biće finansirane i druge investicije - izgradnja Osnovne škole "Miloš Crnjanski" u Novom Sadu i prečistača otpadnih voda u Vrdniku i druge.

U oblasti saobraćajne infrastrukture, kako je naveo Mirović, započinje novi, veliki investicioni ciklus na teritoriji 26 gradova i opština, vredan više od 3,2 milijarde dinara - izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih saobraćajnica, lokalnih puteva i biciklističkih staza.

Pored Subotice, na čijoj će teritoriji biti rekonstruisano čak osamnaest ulica, za šta je izdvojeno 250 miliona dinara, obezbeđena su sredstva i za nastavak rekonstrukcije puta od Kupusine ka Bačkom Monoštoru na teritoriji grada Sombora, za izgradnju mosta u Čoki, kao i za rekonstrukciju saobraćajne infrastrukture u Pančevu, Apatinu, Rumi, Novom Bečeju, Baču, Beočinu, Temerinu, Bačkom Petrovcu, Žablju, Inđiji, Žitištu, Pećincima, Plandištu, Kovinu, Senti, Alibunaru, Opovu, Sečnju, Novoj Crnji, Titelu, Vršcu i Kovačici.

Mirović je istakao da su za projekte u opštini Irig izdvojena znatna finansijska sredstva - 378 miliona dinara za rehabilitaciju kolovoza u Velikoj Remeti, Vrdniku, Jasku, Rivici i Irigu.

U Pančevu će početi kompletna rekonstrukcija ulica Dimitrija Tucovića i Kneza Mihajla Obrenovića, a to je važno, kako je naveo predsednik, zbog povezivanja sa severnom industrijskom zonom, koja predstavlja glavnu razvojnu polugu Pančeva, gde, uz pomoć Vlade Srbije, Pokrajinske vlade i lokalne samouprave, već uspešno posluju brojne kompanije, koje zapošljavaju veliki broj ljudi.

Za realizaciju projekata u oblasti vodosnabdevanja dodeljena su sredstva za četiri projekta - ukupno 325,4 miliona dinara - za nastavak finansiranja rekonstrukcije distributivne vodovodne mreže u Kikindi, za izgradnju crpne stanice u fabrici vode u Adi, kao i za projekte u Novoj Crnji i Opovu.

Mirović je naglasio i to da je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo opredelio ove godine 600 miliona dinara za rekonstrukciju bunara u seoskim sredinama.

Ukupno 719, 4 miliona dinara izdvojeno je i za finansiranje i sufinansiranje projekata izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije i sanacije sistema za prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u javnoj svojini na teritoriji gradova Pančevo i Kikinda, kao i u opštinama Kanjiža i Mali Iđoš.

Mirović je podsetio na to da je u Malom Iđošu završena izgradnja prečistača otpadnih voda i da se nastavlja izgradnja sekundarne mreže u dužini od 26 kilometara, te da su za taj projekat izdvojena znatna finansijska sredstva.

Predsednik je istakao da će u Pančevu biti realizovan projekat izgradnje kanalizacione mreže, koja će omogućiti priključenje oko 300 domaćinstava u naselju Karaula.

Predsednik Mirović najavio je, između ostalog, i rekonstrukciju zdravstvene stanice u Šajkašu, za šta je izdvojeno gotovo 100 miliona dinara.

Za oblast sporta namenjeno je 508,4 miliona dinara. Tim sredstvima biće finansirana izgradnja fiskulturne sale u Mačvanskoj Mitrovici i Putincima, kao i rekonstrukcija i sanacija sportskih objekata u Zrenjaninu i Vršcu.

Kako je predsednik naveo, predviđeni su i novi projekti u oblasti lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, vredni 1,07 milijardi dinara – uređenje pešačkih površina i parkinga u centralnoj gradskoj zoni u Bačkoj Palanci i rekonstrukcija Trga u Srbobranu.

Putem ovih konkursa obezbeđena su sredstva i za nastavak finansiranja projekata - izgradnja zatvorenog bazena u Novom Bečeju i Bačkoj Topoli, kao i gradskog kupališta u Kovinu, infrastrukturno opremanje industrijske zone u Vršcu, izvođenje radova na delu Grebenskog puta do manastirskog kompleksa Đipša u opštini Šid i nastavak finansiranja druge faze rekonstrukcije ulica u Apatinu.

Mirović je istakao da je napravljena velika razlika od 2016. godine do danas kada je reč o upravljanju javnim finansijama i ulaganjima jer ne postoji projekat koji je Pokrajinska vlada najavila i koji finansira, a da nije realizovan.

Dodeli ugovora prisustvovao je direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Miloš Maletić.

Video: Uspeli smo da privučemo gotovo 63% ukupnih stranih direktnih investicija za ceo zapadni Balkan

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>