• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Počeli zvanični razgovori misije MMF s delegacijom Srbije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tokom misije biće razmotrena sprovođenje i efikasnost mera ekonomske politike u uslovima izazova koja dolaze iz međunarodnog okruženja, izgledi srpske ekonomije u narednom periodu

  • 0

Plenarnim sastankom koji je danas održan u Narodnoj banci Srbije počeli su zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Delegaciju Republike Srbije predvodi Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu. U razgovorima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi Donal Mek Getigen, boraviće u Beogradu od 23. marta do 4. aprila 2023. godine.

Razgovori koji su danas počeli odvijaju se u okviru prvog razmatranja rezultata stendbaj aranžmana koji je Međunarodni monetarni fond odobrio Republici Srbiji 19. decembra 2022, kao i povodom redovnih konsultacija po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda.

Tokom misije biće razmotrena sprovođenje i efikasnost mera ekonomske politike u uslovima izazova koja dolaze iz međunarodnog okruženja, izgledi srpske ekonomije u narednom periodu, kao i realizacija ciljeva ekonomskog programa koji je podržan stendbaj aranžmanom. Program ima za cilj očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, jačanje otpornosti privrede u uslovima globalne energetske krize i podsticanje visokog, ekološkog, inkluzivnog i održivog rasta u srednjem roku.

Pored toga, sprovešće se i konsultacija po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda, koje se redovno obavljaju sa svim zemljama članicama u okviru nadzorne funkcije ove međunarodne finansijske institucije. Prethodne konsultacije s Republikom Srbijom obavljene su 2021. godine.

Video: Mali: Od januara povlačimo specijalna prava vučenja MMF-a

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>