• 11
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kineska kompanija se izvinila zbog oštećenja Spomenika, sanacija odmah o njihovom trošku

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ističu da im nikada nije bila namera da svojim aktivnostima i ponašanjem povrede bilo čija osećanja

 • 11

Kineska kompanija koja izvodi radove na izgradnji deonice autoputa Preljina-Požega izvinila se danas građankama i građanima Srbije, opštine Ličani i naselja Negrišori u pismu ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranu Vesiću  zbog oštećenja Spomenika palim borcima u selu Negrišori, navodeći da će sanacija spomenika i njegovo premeštanje biti sprovedene u rekordnom roku, o trošku kompanije.

U pismu izvinjenja koje je potpisao direktor kompanije "China Communications Construction Company Limited" Jang Dong, navodi se da ta kompanija izvodi radove na velikom broju značajnih projekata u Srbiji i da je svesna odgovornosti koju ti zadaci nose.

"To je i razlog zbog koga uvek obavljamo svoje aktivnosti strogo u skladu sa ugovornim odredbama, ali vrlo često i mnogo šire nego što je to ugovorom određeno, svesni činjenice da je osnova našeg ugovornog odnosa Sporazum naše dve države o saradnji u oblasti infrastrukture i da kao državna kineska kompanija imamo odgovornost i prema prijateljstvu koje veže Kinu i Srbiju", navodi kompanija.

U tom smislu, ističu da im nikada nije bila namera da svojim aktivnostima i ponašanjem povrede bilo čija osećanja ili uznemire lokalnu zajednicu i srpsku javnost.

"Naprotiv, kao pripadnici nacije sa dugom istorijom imamo razumevanje za slobodarsku tradiciju Srbije i poštujemo njenu herojsku istoriju", navodi se u pismu.

Zbog svega toga, dodaje se da najiskrenije žale zbog incidenta koji se dogodio u nedelju, 15. marta kada su, kako se navodi, s obzirom da su već ranije bezbedno uklonili skulpture sa Spomenika palim borcima u selu Negrišori, počeli sa izmeštanjem postamenta kako bi nesmetano mogli da nastave radove na delu deonice koju izvode.

Međutim, dodaje se da je usled starosti postamenta došlo do oštećenja istog i manjeg oštećenja jedne skulpture.

"Sve mere za saniranje spomenika i njegovo premeštanje na prikladno mesto biće sprovedene u rekordnom roku, koji je i svojstven našoj kompaniji, kao i uvek u skladu sa odredbama ugovora, uz dogovor i komunikaciju sa nadležnim organima, a kao društveno odgovorna kompanija, sve troškove ovih aktivnosti i nanete štete snosiće naša kompanija", ističe se u pismu.

Iz kompanije obećavaju da će u budućnosti, "kao i uvek pre ovog nemilog događaja" biti pažljiviji, kao i da će sve svoje aktivnosti nastaviti da obavljaju sa pažnjom dobrog domaćina, na dobrobit lokalne zajednice.

"Još jednom se izvinjavamo građanima sela Negrišori i javnosti Srbije zbog nemilog događaja i pažnje koju je on izazvao. Nadamo se da ovaj događaj neće pokvariti poverenje koje naša kompanija uživa u Srbiji i obećavamo da ćemo svojim radom učiniti sve kako bi Vlada Srbije, ali pre svega građani Srbije dobili najsavremeniju saobraćajnu infrastrukturu u skladu sa najvišim standardima", dodaje se u pismu.

Povodom oštećenja tog spomenika reagovao je ministar Vesić koji je poručio da je to nedopustivo i od kompanije zatražio da hitno rekonstruiše i vrati spomenik od istorijskog značaja za građane ovog kraja Srbije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Rajko

  23. mart 2023 | 15:51

  Sta ti je kultura. Nasi bi zamazali silikonom i pravili se da se nista nije desilo.

  19
  7

  Podelite komentar

 • Džumbus Kan

  23. mart 2023 | 15:57

  Da se nisu Kinezi javili i dogovorili ne bi pisao niko . A što...reći će neko... eto onako...

  10
  1

  Podelite komentar

 • t

  23. mart 2023 | 15:51

  otkud sad ovo, pa niste nista pisali o ovom slucaju prethodnih dana

  9
  14

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>