• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Svaka investicija u inspekcijske organe višestruko se vraća": Pomoćnik ministra o suzbijanju sive ekonomije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od ključnih ciljeva novog Programa za suzbijanje sive ekonomije je unapređenje efikasnosti inspekcijskih službi

  • 0
Aleksandar Adamović Foto: Nikola Anđić

Prošle nedelje predstavljen je novi Program za suzbijanje sive ekonomije, u periodu od 2023. do 2025. godine, a kao jedan od ključnih ciljeva izdvaja se i unapređenje efikasnosti inspekcijskih službi.

Na tu temu razgovarali smo sa pomoćnikom ministra unutrašnje i spoljne trgovine Aleksandrom Adamovićem, na marginama Majkrosoftovog partnerskog skupa na Savskom nasipu.

  • Prošlo je skoro godinu dana od uvođenja fiskalizacije. Kakve rezultate smo postigli na polju suzbijanja sive ekonomije?

- NALED je objavio Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije u periodu od 2023. do 2025. godine. Samim tim tu su predviđeni ciljevi državnih organa u kontekstu suzbijanja sive ekonomije. Ono što je jako značajno, a što je tada spomenuto, jeste ulaganje u inspekcijske organe.

Svaka investicija u inspekcijske organe višestruko se vraća kada je reč o budžetskim prihodima i obezbeđivanju stabilnosti tržišta, a to je nešto na čemu sigurno težimo u ovoj situaciji svi zajedno.

U kontekstu suzbijanja sive ekonomije tržišna inspekcija je već uhvatila korak sa procesom digitalizacije kroz različite programe i saradnju kako sa međunarodnim institucijama, tako i sa domaćim, ali i privrednim subjektima.

Svakodnevno koristimo odgovarajuće alate u kontekstu zaštite prava intelektualne svojine, suzbijanja nelegalne delatnosti, odnosno prodaje koju obavljaju neregistrovani subjekti putem interneta. Upravo tako doprinosimo zaštiti potrašača i njihovoj bezbednosti, kada govorimo o usaglašenosti proizvoda koji se nalaze na tržištu.

Mi kao inspekcija imamo veliki interes da naše tržište bude u potpunosti regulisano i da bude usklađeno sa normama Evropske unije, zato što podržavamo snažno slobodan protok robe.

Proces digitalizacije doprinosi stabilizaciji i sigurnosti tržišta, i budžetskim prihodima. U tom smislu vidimo i e-fakturu, i potencijalno e-otpremnicu koja je u pripremi. Mislimo da smo na dobrom putu potpune zaštite tržišta kada govorimo sa aspekta unutrašnje trgovine.

  • Spomenuli smo evrointegracije. Kakav primer nam daje evropsko tržište?

- Što se tiče tržišne inspekcije, ona je trenutno najmodernija inspekcija kada je reč o primeni digitalnih alata koji se koriste na planu suzbijanju sive ekonomije.

Rezultati tog rada su predstavljeni u Holandiji kao svetao primer modaliteta za suzbijanje sive ekonomije. Naročito u kontekstu zaštite prava intelektualne svojine.

Jako sam ponosan na sve ljude koji rade u tržišnoj inspekciji sa tog aspekta.

Korišćenjem tih alata uspeli smo da razotkrijemo i nelegalnu prodaju akciznih roba, odnosno cigareta i rezanog duvana.

Video: Ovo su pravila igre Uzmi račun i pobedi:Stiglo skoro 140.000 koverata, prvo izvlačenje 21.novembra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>