• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Finska opet najsrećnija zemlja: Sad časti putovanjem da biste shvatili i zašto

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ima jedna caka - primiće mali broj ljudi na kurs

  • 1
Helsinki, Finska Foto: Pixabay/tap5a

Finska je ponovo proglašena za najsrećniju zemlju na svetu.

Nordijska zemlja je na vrhu „Izveštaja o sreći u svetu 2023“, koji je objavila Mreža Ujedinjenih nacija za rešenja za održivi razvoj, koji meri faktore kao što su prihod, mentalno i fizičko zdravlje i društvena velikodušnost.

Prema izveštaju: „Finska nastavlja da zauzima prvo mesto, šestu godinu zaredom, sa rezultatom koji je značajno ispred svih drugih zemalja.

Ali iza finske sreće nema nikakve nacionalne tajne, rekla je Heli Jimenez, viši direktor vladine organizacije Business Finland.

Umesto toga, to je „veština koja se može naučiti“, rekla je ona.

Da bi to dokazala, zemlja poklanja besplatna putovanja u Finsku na četvorodnevni kurs iz finske filozofije i životnog balansa.

Prvi „Majstorski kurs sreće“ u Finskoj biće održan od 12. do 15. juna u luksuznom odmaralištu pored jezera u južnoj Finskoj.

Prema Visit Finlandu, „stručni treneri“ će pokriti četiri teme u četiri dana:

- priroda i način života

- zdravlje i ravnoteža

- dizajn i "svakodnevni život"

- hranu i blagostanje

Začkoljica?

Može prisustvovati samo deset ljudi. Za one koji budu izabrani biće pokriveni troškovi časa, plus putni troškovi.

Prijave za učešće na masterklasu su otvorene od sada do 2. aprila. Zainteresovani putnici treba da popune formular i popune izazov na društvenim mrežama koji pokazuju zašto „možda potajno možete budete Finac“.

Oni koji nisu izabrani da prisustvuju lično „ne moraju da brinu“, prema turizmu ove zemlje Visit Finland, dodajući da će majstorski kurs biti dostupan onlajn kasnije ovog leta.

Zašto je Finska tako srećna?

Himenez je rekla da je često pitaju zašto su Finci tako srećni. Za nju, to „proizlazi iz bliskog odnosa sa prirodom i našeg prizemnog načina života“.

Finski izvršni direktor kompanije za povratne informacije kupaca HappiOrNot Mik Makitalo se složio.

„Negujemo ravnotežu između posla i privatnog života, verujemo u naše društvo i posvećujemo vreme da iskoristimo prednosti naše blizine prirodi“, rekao je on.

O tome je bilo i reči i prošli put kada su bili na ovoj listi. 

Rangiranje sreće, po zemljama

„Izveštaj o sreći u svetu” Ujedinjenih nacija rangira zemlje na osnovu prosečnih rezultata procene života od 2020. do 2022. Prema izveštaju, procene života se zasnivaju na šest glavnih faktora: prihod, fizičko i mentalno zdravlje, socijalna podrška, velikodušnost, nivo korupcije i slobodu da se živi bez diskriminacije.

Prema izveštaju, proseci procene života ove godine su „izuzetno otporni“, sa globalnim prosecima iz poslednje tri godine sličnim onima pre pandemije.

Međutim, na kraju liste su Avganistan i Liban. Prema izveštaju, prosečne ocene života u obe zemlje su 1,8 i 2,4, respektivno, na skali koja se kreće od 0 do 10.

Video: Stakleni iglu, polarna svetlost i vrtoglavi pogled: Platiš Boga oca, ali pamtiš ceo život

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    26. mart 2023 | 03:16

    Svaka čast na njihovoj sreći. Još kad bi znali Finci šta su njihovi preci uradili 60-ih godina prošlog veka... Zarad njihove sreće danas!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>