• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Nije ovo strašno": Analitičari kristalno jasni da Dojče banka nije sledeći Kredi svis

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Analitičari žele da budu kristalno jasni

  • 2
Dojče banka Foto: Tanjug/AP/Rićard Drew

Akcije nemačke Dojče banke pale su danas, kao što je Telegraf Biznis i pisao, dok su troškovi osiguranja od neizmirenja obaveza porasli, pošto je nemačkog zajmodavca zahvatila panika na tržištu oko stabilnosti evropskog bankarskog sektora.

Međutim, mnogi analitičari su se zapitali zašto je banka, koja je ostvarila 10 uzastopnih kvartala profita i koja se može pohvaliti jakim kapitalom i pozicijom solventnosti, postala sledeća meta tržišta koje je naizgled u režimu „traži i uništi“.

Hitno spasavanje Kredi svisa od strane UBS-a, nakon kolapsa banke Silicijumske doline sa sedištem u SAD, izazvalo je zabrinutost od "zaraze" među investitorima, koja je produbljena daljim pooštravanjem monetarne politike od strane Federalnih rezervi SAD.

Centralne banke i regulatori su se nadali da će sporazum o spašavanju Kredi svis, koji su posredovale švajcarske vlasti, pomoći u smirivanju nervoze investitora oko stabilnosti evropskih banaka.

Dojče banka je poslednjih godina prošla kroz restrukturiranje vredno više milijardi evra sa ciljem smanjenja troškova i poboljšanja profitabilnosti. Zajmodavac je 2022. zabeležio godišnji neto prihod od 5 milijardi evra (5,4 milijarde dolara), što je 159 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

'Nije strašno'

Neke od zabrinutosti oko Dojče banke bile su usredsređene na njenu izloženost komercijalnim nekretninama u SAD i knjigu značajnih derivata.

Međutim, istraživačka firma Autonomous je odbacila ove zabrinutosti kao „dobro poznate“ i „samo ne baš strašne“, ukazujući na „snažne pozicije kapitala i likvidnosti banke“.

„Naša ocena loših performansi na deonici jednostavno je vođena našim stavom da postoje atraktivnije priče o vlasničkom kapitalu negde drugde u sektoru (tj. relativna vrednost)“, rekli su stratezi Autonomnog društva Stjuart Grejem i Leona Li u istraživačkoj belešci.

„Nemamo zabrinutosti oko održivosti Dojčea ili vrednosti imovine. Da budemo kristalno jasni – Dojče NIJE sledeći Kredi svis.”

Za razliku od pogođenog švajcarskog zajmodavca, oni su istakli da je Dojče „solidno profitabilan“, a Autonomous predviđa prinos na materijalnu knjigovodstvenu vrednost od 7,1% za 2023, koji će porasti na 8,5% do 2025. godine.

Video: Burno među bankarima: Ovakve krize se ne pamte od 2008. godine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sssa

    24. mart 2023 | 21:48

    Kula od karata.

  • Ana

    24. mart 2023 | 16:56

    Nema brige banka raspolaže sa 25 milijardi € ako povuku pare iz banke deponenti nesto manje od 350 milijardi €. Sve ok ;-) stanje redovno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>