• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izgradnja novog postamenta za spomenik koji su srušili Kinezi pri kraju: Biće pomeren za 100 metara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture naložilo je kineskoj kompaniji da hitno obnovi spomenik

  • 1
spomenik palim borcima, kineska kompanija Foto: Rina

Tokom izvođenja radova na deonici auto-puta od Pakovraća do Požege kineski radnici su u selu Negrišori u Dragačevu srušili zaštićeni spomenik kulture podignut palim borcima iz Drugog svetskog rata.

Ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture naložilo je kineskoj kompaniji da hitno obnovi spomenik. Već se priprema postament na oko 100 metara od mesta gde se ranije nalazio spomenik, a ono što je preostalo od skulptura je sačuvano.

- Skulpture su rasklopljene zbog transporta, smeštene su na sigurno i čekaju da bude urađen postament čija je gradnja već u završnoj fazi. Nije tačno da su uništeni i neko je od toga hteo da napravi spektakl. Niko nije imao nameru da ošteti spomenike - kaže za RINU izvor upoznat sa slučajem.

spomenik palim borcima, kineska kompanija Foto: Rina

On dodaje da je zbog njegove veličine bilo neophodno pomeriti postament, jer nije bilo moguće pomeriti trasu auto-puta.

- Postament je bio poprilično veliki, prostirao se na 20 kvadratnih metara i bio je dubok dva metra. Ne razumem ko normalan misli da je bolje pomeriti trasu autoputa od postamenta. Zamislite kako bi ona izgledala kad bi krivudali i obilazili svaku prepreku, kao lokalni put a ne ogromna saobraćajnica, kaže sagovornik.

Uprkos svim ovim objašnjenjima, potez kineskih radnika izazvao je veliki revolt kod meštana. Nadaju se da će skulpture koje sećaju na srpske junake ukoro dobiti svoj novi dom.

Video: Jelena je bila uspešna bankarka u Italiji, ali je svoju šansu našla u Srbiji: Danas pravi haljine

(Telegraf Biznis/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>