• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Antanasijevići stari zanat čuvaju od zaborava: Posao ćurčije niko neće, a zbog njih će biti zaštićen

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako je Nenad preuzeo skoro celokupni posao, roditelji su tu da pomognu

  • 0

Zaječarje pre gotovo vek i po imao  13 ćurčija, danas zahvaljujući modernom načinu života i svemu što je on doneo knjiga je spala na jedno slovo. Nenad Antanasijević, inženjer tehnologije kožarstva uspešno nastavlja posao svog oca.

- Meni je lek zato što sam možda od rođenja u tom poslu i upravo to što mi je on ušao pod kožu i u krv i onda mi ništa nije teško. Sama ta pomisao da ti od jedne kože koja dođe krvava iz klanice dobiješ nešto čisto i belo na kome će sutra i bebice da spavaju daje neku dodatnu volju da rad uvek bude bolji i bolji - priča on za ZA mediju.

Skoro polovina svega što izađe iz njegove radionice odlazi na inostrano tržište, što govori da je prirodna koža na ceni.

- Mama i tata i dalje rade šivenje bundica, prsluka, kapa, patofnica... To je taj neki krajnji proizvod. Mi smo sa tim faktički zaokružili proces proizvodnje od klanice do prodavnice - dodaje on.

Iako je Nenad preuzeo skoro celokupni posao, roditelji su tu da pomognu.

- Moj posao ne bih menjao ni za šta. Zimi mi nisu ni noge u čizmama, zimi sam gospodin - kaže Nenadov otac.

Koliko je ovaj zanat cenjen i da bi ga trebalo očuvati čulo se nedavno na izložbi koja je kroz foto-panoe prikazala ceo proces obrade kože i finalne proizvode Antanasijevića.

Zahvaljujući njima Zaječarski muzej će uskoro nominovati veštinu ovog zanata koji izumire za listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Video: Njihove opanke nose čak i crnkinje: Otac i ćerka napravili su imperiju od seljačke obuće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>